Visszavonulót fúj Ausztráliában a Shell

Royal Dutch Shell árfolyama (Amszterdam)
Vágólapra másolva!
Kilép az egyik folyékony földgáz (LNG) előállító projektjéből Ausztráliában a Shell, mely 1,14 milliárd dollárért fogja eladni részesedését. 
Vágólapra másolva!
  • A Shell a Kuwait Foregin Exploration Petroleumnak adja el a Wheatstone LNG projektben meglévő 8 százalékos részesedését. Az olajtársaság ezen túl bejelentette, hogy vizsgálja néhány alkalmazottjának elbocsátásának a lehetőségét az Australian Arrow Energy leányánál.
  • A Shell az értékesítés után is komoly szereplője marad az ausztrál energiaiparnak, mivel még számos folyékony földgáz előállító projektben marad részesedése. Ben van Beurden vezérigazgató szerint csupán arról van szó, hogy csak olyan területeken szeretnének beruházni, ahol a Shell meglévő tőkéjével és technológiája a legtöbb hozzáadott értéket tudja teremteni.
  • Európa legnagyobb olajipari társasága azután kezdte átvizsgálni projektjeit világszerte, hogy tőkekiadásai rekordszintre, 44 milliárd dollárra emelkedtek tavaly. A Shell emiatt decemberben is bejelentette, hogy visszalép egy GTL, azaz gas to liquid projektjétől Amerikában.
  • A Wheatstone LNG projekt 2016-tól évi 8,9 millió tonna folyékony földgáz előállítására lesz képes, melyben többek között olyan vállalatok vesznek részt, mint az Apache és a Kyushu Electronic.
  • A hírek után 0,4 százalékos mínuszban mozog a Shell árfolyama.
Royal Dutch Shell árfolyama (Amszterdam) Forrás: Bloomberg, Investor.hu