Egyre jobb bőrben a világgazdaság

Vágólapra másolva!
Tovább gyorsulhat idén a globális gazdasági növekedés, mely ráadásul a korábban vártnál magasabb lehet – derült ki az IMF legfrissebb elemzéséből. A Nemzetközi Valutaalap szerint a fejlett régiók magukkal húzhatják a fejlődő országokat, azonban koránt sem dőlhetünk hátra, mivel számos kockázat övezi a változatlanul sérülékeny világgazdasági növekedést.
Vágólapra másolva!

A Világbank után az IMF is optimistább lett a világgazdaság idei növekedésével kapcsolatban. A Nemzetközi Valutaalap ugyanis az októberi 3,6 százalékról 3,7 százalékra emelte a globális gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. Ezek szerint tovább gyorsulhat idén a világgazdaság, mivel tavaly csak 2,9 százalékos volt a növekedése az IMF becslései szerint.

Forrás: IMF, Investor.hu

Az IMF azzal indokolja optimizmusát, hogy a fejlett régiókban a vártnál magasabb lesz a gazdasági növekedés, ami jótékony hatással lesz a fejlődő országokra is. Olivier Blanchard, a szervezet vezető közgazdásza úgy fogalmazott, hogy a világgazdaságot eddig fékező fiskális megszorítások fokozatosan enyhülhetnek, a pénzügyi rendszer éledezik, és csökken a globális bizonytalanság is.

A szervezet már 2,8 százalékos bővülést vár az USA-ban 2014-re, Japánban pedig 1,7 százalékos, Nagy-Britanniában 2,4 százalékos lehet a növekedés. Az Egyesült Államok elsősorban az egyre erősebb belső fogyasztásnak köszönheti majd tovább gyorsulását, és az országot a fiskális megszorítások enyhülése is segítheti.

A szervezet Kínával kapcsolatban is optimistább lett, a hatalmas ország 7,5 százalékkal növekedhet idén. Ez viszont alacsonyabb a 2013-as 7,7 százalékos GDP-bővülésnél, így az IMF is arra számít, hogy tovább lassul Kína. Az ázsiai országban koránt sem megy zökkenőmentesen a beruházás-vezérelt gazdasági modellről az egészségesebb fogyasztás-vezéreltre történő átállás, és az ebből, valamint a túlzott hitelezésből fakadó kockázatok kordában tartásához további intézkedésekre lenne szükség. (Kína problémáival ebben a cikkben is foglalkoztunk)

Japán viszont a vártnál kisebb mértékben lassulhat a 2013-as 2 százalék körüli növekedés után. Az IMF szerint a fiskális ösztönzések részben és időlegesen ellensúlyozni tudják majd a fogyasztási adó megemelését.

A kibocsátási rés (tehát az aktuális GDP és a potenciális GDP közötti különbség) viszont még mindig nagyon magas marad a legfejlettebb országokban, emiatt a monetáris politikának továbbra is támogatónak kell maradnia. A laza monetáris politika fenntartását lehetővé teszi a változatlanul alacsony inflációs nyomás, mivel az árak emelkedése továbbra is a jegybankok céljai alatt maradhat.

A legnagyobb kockázat a fejlett régiókban (különösen az eurózónában) a már említett nagyon alacsony infláció, ami egy kisebb shokk esetén könnyen deflációt idézhet elő. Az IMF ezen túl óva intette a fejlett országok jegybankjait, hogy túl korán vonják vissza a növekedést támogató stimulus programjaikat, mivel a világgazdaság javulása továbbra is törékeny.

Blanchard megismételte, hogy a Fed eszközvásárlási programjának visszafogása komoly és összetett tőkeáramlási folyamatokat indíthat el, és ahogy tavaly nyáron láthattuk, ennek a gyenge gazdasági szerkezettel rendelkező feltörekvő régiók lehetnek a legnagyobb vesztesei.

Ezek miatt a világgazdaság még koránt „sincs kint a vízből”, és a politikusok véletlenül sem dőlhetnek hátra.