Megnyugodhat a forint

Vágólapra másolva!
Hetedik napja gyengül a forint az euróval szemben. Az intenzív mozgás következtében, a 304 forintos fontos szint felé közelít az árfolyama. Azonban nem várható ennek a tartós átlépése, jöhet egy kis megnyugvás és forinterősödés. Viszont a fenti szint, tartós áttörése esetén akár jelentős forintgyengülés is következhet.
Vágólapra másolva!

A feltörekvő devizákra és így köztük a forintra az amerikai a pénznyomda várható fokozatos csökkentése és majdani kivezetése van hatással. Ezek a várakozások egyre jobban épülnek be az árakba és ennek a következtében a befektetők építik le az ilyen devizákban kitett pozíciójukat és növelik a dollár kitettségüket. Így folyamatos nyomás alá helyezve az árfolyamukat. Ráadásul nem tesz jót feltörekvő régiónak a török és ukrán belpolitikai válság

A forint árfolyama, egy hete jobban gyengül a többi devizához képest.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ennek a gyengülésnek az elindítója a Központi Statisztikai Hivatal által közölt, inflációs adatok voltak. A fogyasztói árak decemberben 0,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Novemberhez képest pedig 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

A több mint négy évtizedes mélypontra süllyedt infláció, teret ad a további jegybanki kamatcsökkentéseknek. A mai döntésen éltek is a lehetőséggel a jegybankárok és – a 10 bázispontos piaci várakozásokkal ellentétben - 15 bázispontos kamatvágással, 2,85%-ra csökkent az alapkamat. Az MNB jelezte, van még tér a további, óvatos csökkentések előtt.

A külföldi befektetők kamat várakozásai is folyamatosan csökkentek, a Goldman Sachs bankcsoport elemzői 2014 első felében 2,50 százalékig csökkenő magyar alapkamatra számítanak. A Barclays, JP Morgan előrejelzéseiben is 2,5 százalék szerepel.

Mindezek eredőjeként tovább csökken a kamat prémium a fejlett országok kötvényeihez képest, mely továbbra is a gyengülés irányába hat.

Azonban az MNB-t aggaszthatja a jelentős lakossági devizaadósság-teher, és a parlamenti választások is hatással lesznek a döntéseire. Ezért nem kizárt, hogy ha jelentősebb forintgyengülés következne be a választások előtt, akár szünetet is tarthat, hogy erősítse a forintot.

Technikai szemszögből vizsgálva, a grafikonon meghatározható egy emelkedő háromszög alakzat. A felső piros sáv 304 magasságában, erős ellenállást jelent az euró erősödésének útjában. Várhatóan a mostani lendület nem lesz elég hogy, tartósan átlépje és jöhet egy kis pihenő egy kis forinterősödés. Nagyobb mozgások a felső sáv áttörése esetén történhetnek, ebben az esetben jelentős, forintgyengülés következhet be.

Az EURHUF árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu