Végre megszabadulunk a Margit körút monstrumától

Margit krt., irodaház, minisztérium, használhatatlan
Rajtunk is múlik, mi épül a helyén, a jelenleginél minden csak nagyságrenddel jobb lehet
Vágólapra másolva!
Ha akad olyan fővárosi lakos, aki ennyiből még nem tudja, hát a hajdani Ipari Minisztérium épületéről van szó. A terebélyes kísértetház a Margit körúton ma már irodábérletre, céges célokra használhatatlan: több mint negyven évvel ezelőtt adták át. Idén megválik tőle a város. Mélygarázst építenek és közparkot húznak fel a helyén. Hogy a park pontosan mire szolgál majd, arra most lehet pályázni az ötletekkel.
Vágólapra másolva!
Rajtunk is múlik, mi épül a helyén, a jelenleginél minden csak nagyságrenddel jobb lehet Forrás: Pályi Zsófia [origo]

Túl régóta tudjuk

Az irodaház gyorsan megkapta „az egyik legnagyobb környezetvédelmi probléma Budán” eposzi jelzőt. Nem is ok nélkül. A körúton megrekedt szennyezett levegő már a késő Kádár korszakban nevesített, súlyos gondnak számított – ez azért jelent valamit –, a hűvösvölgyi szél hiába tenne jót a városrésznek, a nagyon hosszú és nagyon keskeny telken álló, terjedelmes tömb miatt eddig esélye sem volt. A körút károsanyag-kibocsátás koncentrációja a Kis Rókus utca betorkolásánál éri el a csúcsot. Először tavaly februárban reppent fel a hír, hogy az ügy végre a kormány elé került.

A beruházó a Millenáris Széllkapu Nonprofit Kft. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által alapított társaság ügyvezetője, Halmai Zoltán elmondta, a beruházástól azt várják, hogy a budai hegyek felől érkező szél végre képes legyen átszellőztetni a várost. A Margit körút levegőminősége a nyolcvanas évek óta hírhedten gyatra, finoman szólva elbír bármilyen javító intézkedést.

Hogyan pályázz?

"A pályázat célja olyan funkcionális ötletek inspirálása, megismerése és összegyűjtése, amelyek segíthetnek egy későbbi építészeti tervpályázat megalapozásában/előkészítésében, a terület felhasználási módjának meghatározásában", olvasható a pályázati honlapon. Mind a park funkciójára (A kategória), mind a funkció építészeti megvalósítására (B kategória) várnak ötleteket. Az első kategóriában 750 000, a másodikban 3 250 000 forint értékben díjaz a bizottság.

A pályázóknak három szempontot kell szem előtt tartaniuk. Fontos, hogy a park rekreációs célokat szolgálhasson, azaz domináljon benne a zöld terület. Másodszor az új létesítménynek mind funkcióban, mind tájépítészeti szempontjai szerint a Millenáris Parkhoz kell illeszkednie: ha felépül, a Millenáris részeként, közös igazgatás alatt fog működni. Végül kardinális kérdés az átszellőzés: az új parknak esélye sincs, ha kicsit is korlátozza a szabad levegő áramlását a Magit körút felé.

Először kicsit rossz, aztán nagyon jó

Halmai Zoltán hangsúlyozta, hogy a bontás, a vele járó por, zaj és forgalomkorlátozás átmeneti kellemetlenségeket jelent ugyan, cserébe azonban meredeken felível majd a környéken az életminőség.

Ezen a weboldalon lehet regisztrálni, ide várja a társaság az ötleteket, terveket. Szívesen veszik az építész, tájépítész szakma képviselőinek elképzeléseit is, tette hozzá az ügyvezető. Az épületre óriásmolinót feszítettek ki a felhívással.