Vágólapra másolva!
Buda környéki tizenhét település adósságát veszi magára az állam, csakhogy ezen a vidéken találhatóak a leggazdagabbak.
Vágólapra másolva!

A tizenhét Buda környéki település összesen 11 milliárd 246 millió forintnyi adósságát engedi el az állam a konszolidáció két ütemében – közölte Csenger-Zalán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

A Zsámbék polgármesteri posztját is betöltő politikus, valamint a tájékoztatón részt vevő biatorbágyi, budakeszi, pátyi és piliscsabai polgármester egyetértett abban, hogy az adósságuktól február végéig teljes mértékben "megszabadított" önkormányzatok a kormányzati intézkedésnek köszönhetően végre "levegőhöz" juthatnak. Az eddig törlesztőrészletre fordított összegeket mindannyian fejlesztésekre, vállalkozásösztönzésre kívánják fordítani – mondták.

A tavalyi és az idei adósságátvállalásnak köszönhetően a Buda környéki települések közül a térség legnagyobb, körülbelül 27 ezer lakosú városa, Budaörs jár a legjobban - emelte ki a fideszes politikus. A település 6,4 milliárd forintnyi adósságából tavaly 2,7 milliárdot engedtek el, most pedig a maradék 3,7 milliárdos tartozásától is megszabadul az egyébként igen jó helyzetben lévő város, ahol 2013-ban egyedülálló mértékben, 6 százalékkal nőtt az iparűzési adóbevétel - húzta alá a képviselő.

Felsorolása szerint a választókerületéhez tartozó települések közül Páty bő 1 milliárd, Biatorbágy körülbelül 850 millió, Budakeszi 584 millió, Solymár közel 500 millió, Nagykovácsi 345 millió, Piliscsaba több mint 270 millió forint adósságától szabadul meg összesen a második ütem végére.

Saját települése, a bő 5 ezer fős Zsámbék esetében a felelős és takarékos gazdálkodás révén keletkezett mindössze 55 milliós adósságteherből 42 milliót már tavaly átvállalt az állam, a fennmaradó résztől pedig most február végéig mentesítik a várost - mondta Csenger-Zalán Zsolt. Példaként hozta fel, hogy az 5 ezernél kevesebb lakosú, szintén e térséghez tartozó Telki 408 millió forintos adósságát már tavaly, egy körben elengedték hasonlóan Perbál 179 milliós tartozásához.

A Buda környéki régió az egyik leggazdagabb vidéke Magyarországnak, legalábbis, ami a lakosok pénztárcáját illeti. A Gfk felmérte az 1000 fő feletti települések lakosságát a vásárlóerejük szerint, ennek alapján az első tízben öt Buda környéki település (Telki, Üröm, Nagykovácsi, Solymár és Budaörs) is volt.

Kövessen minket a Facebookon is!