Kiszivárogtak a kínai elit offshore-üzletei

Vágólapra másolva!
A kínai elnök, és a volt miniszterelnök rokona is benne van abban 2,5 millió fájlból álló adatbázisban, amelyet egy nemzetközi oknyomozó szervezet szerzett meg. Ebből kiderül, hogy nemzetközi nagybankok és adótanácsadók segítségével viszik ki a dollármilliárdokat az országból offshore-cégekbe.
Vágólapra másolva!

22 ezer adóparadicsomba menekült kínai gazdag adatai kerültek napvilágra, akik között a kommunista ország legbefolyásosabb vezetőinek közeli hozzátartozói is ott vannak - írta az International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) oknyomozó portál.

A bizalmas dokumentumokból kiderülnek részletek, például, Hszi Csin-ping kínai elnök sógorának tulajdonrészéről egy ingatlanpiaci vállalatban, vagy a korábbi miniszterelnök, Ven Csia-pao fiának és vejének cégeiről a Brit Virgin-szigetekről.

A 22 ezer offshore-ügyfél kínai és Hong Kong-i címmel rendelkezik. Köztük van Kína tizenöt leggazdagabb embere, több képviselő a parlamentből és több állami vállalat vezetője is - olyanok is, akik korrupciós botrányban érintettek.

Az oknyomozó portál írása szerint nagy bankok és adótanácsadók közvetítőként kulcsszerepet játszanak a kínai ügyfelek cégalapításában a Brit Virgin-szigeteken, Szamoán és más offshore-területeken. Ilyen nevezték meg a PricewaterhouseCoopers adótanácsadót és a svájci UBS nagybankot. Példaként említették a szintén svájci Credit Suisse bankot is, amely Ven Csia-pao fiának segített a cégalapításban, miközben apja az országot vezette.

Az ICIJ két offshore-vállalattól, a szingapúri Portcullis TrustNettől és a Brit Virgin-szigeteki Commonwealth Trust Limitedtől szerezte a fájlokat. Összesen 2,5 millió fájl szivárgott ki, amelyet az ICIJ ötven újságírópartnerének segítségével rostált át.

Az oldal azt írta, ahogy Kína az elzárkózó kommunista országból átalakult egy kommunista-kapitalista hibriddé, az offshore szigetországok vezető piacává is vált. Hivatkoztak egy becslést, amely szerint 2000 óta 1000-4000 milliárd dollárnyi (220 000 - 880 000 milliárd forint) kinyomozhatatlan vagyon hagyta el az országot.

Kövessen minket a Facebookon is!