2100 milliárd forint után fut a NAV

Vágólapra másolva!
Tavaly összesen több mint 822 ezer esetben rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóvégrehajtást cégek és magánszemélyek ellen. Ez a szám rekord, az egy évvel korábbihoz képest 4,9 százalékos növekedést jelent.
Vágólapra másolva!

Az elrendelt adóvégrehajtások összege tavaly meghaladta az 1181 milliárd forintot, ami az előző évihez képest 15 százalékos növekedés. Ezen belül a cégek ellen indított adóvégrehajtás 2013-ban több mint 1045 milliárd forintra, a magánszemélyeknél pedig 136 milliárd forintra rúgott – tájékoztatott a Feketelista.hu portál.

A leghatékonyabb eszköz az inkasszó, tavaly több mint egymillió esetben alkalmazta a NAV ezt a behajtási formát. A jövedelemletiltások száma meghaladta a 81 000-et, emellett 26 500 gépkocsit és 23 700 ingatlant foglaltak le.

A behajtott összeg azonban mindössze 17 százaléka a teljes adóhátraléknak, jelenleg ugyanis 2100 milliárd forinttal tartoznak a cégek és a magánszemélyek. Ennek az összegnek a 74,8 százalékát (azaz 1571 milliárd forintot nem működő cégektől kellene behajtani, erre viszont kevés az esély.

A cégek között a dicstelen első hely a Tamásiban bejegyzett LE-GYEN Faipari Kft.-é, tavaly tízszer indítottak ellene adóvégrehajtást, az elmúlt hat évben pedig összesen 42 alkalommal.

Az elmúlt évben három cég ellen indult egyenként kilenc alkalommal adóvégrehajtás. Ezek a Kaposváron bejegyzett Hargitai és Társa Gyártó és Kereskedelmi Kft., a kaposszekcsői Humánpark-D Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a dombóvári Kulimary Kereskedelmi Bt. Ezek a cégek az elmúlt évek alatt 30-40 alkalommal fogadták az adóvégrehajtókat.

Az abszolút rekordot a kaposvári Hír – Manó Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. tartja, ahol az elmúlt évek során összesen negyvenkilencszer fordultak meg az adóvégrehajtók.