Vágólapra másolva!
Átlagosan másfélszeresére nőtt az állam tavalyi tartozásállománya a megelőző évihez képest. 90 milliárd forinttal lógtak az államháztartási szervek, főleg szállítók és szolgáltatók várták hiába a pénzüket.
Vágólapra másolva!

Éves átlagban meghaladta a 90 milliárdot tavaly az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek össztartozása. Az egy évvel korábbihoz képest ez több mint másfélszeres növekedés, az évezred eleji 5,5 milliárdnál viszont már tizenhatszor magasabb érték – írta a Világgazdaság.

Az Államkincstár legfrissebb adatai szerint az állami szervek lejárt tartozásállománya december végén 88,9 milliárd forintra rúgott. Az összes tartozásból a 30 nap alatti 42, a 30 és 60 nap közötti 13,5, míg a 60 napon túli 30,2 milliárd forintot tett ki. Ezenfelül 3,3 milliárdnyi adósság volt későbbi időpontra átütemezve. A legtöbb pénzre, 62 milliárd forintra a szállítók és szolgáltatók vártak az év végén.

E nagy összegű adósságállomány is 22,2 milliárddal kisebb volt a november véginél, döntően annak köszönhetően, hogy a kórházak novemberben 32,7 milliárdos konszolidációs támogatáshoz jutottak. A támogatást kizárólag a 2013. október 31-ig lejárt szállítói tartozások csökkentésére lehetett fordítani, és december 31-ig kellett felhasználni.

A központi költségvetés 691 intézményéből 374-nek volt decemberben tartozása, közülük 154 kizárólag 30 nap alatti tartozással rendelkezett – olvasható a lapban.

Kövessen minket a Facebookon is!