Ráharapott az eBay-re a tőzsdecápa

Vágólapra másolva!
Újabb technológiai cégre vetette ki hálóját Carl Icahn, a milliárdos tőzsdecápa, aki ezúttal az eBay részvényeiből vásárolt be, derült ki szerda este. A hírekre a részvények kilőttek és tíz százalék feletti pluszban is jártak a piaczárás utáni kereskedésben.
Vágólapra másolva!

Új célpont a tőzsdecápánál

Habár ezekből a magasságokból mostanra szépen lassan visszacsordogált az árfolyam, piacnyitás előtt már csak két-három százalék körüli pluszban áll. Icahn, az aktivista befektetők "keresztapja" még december elején vásárolt be eBay részvényekből (nagyjából 0,82 százalékos részesedése van, ami a jelenlegi árakon számolva 580 millió dollárt jelent) és most két új tagot is beültetne a cég igazgatóságába, derül ki a társaság negyedéves jelentéséből.

Aktivista befektető

Az aktivista befektető olyan személy, aki nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Gyakran beül az igazgatóságba, vagy egyik emberét helyezi oda, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Ilyen ismertebb nevek Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, Bill Ackman, vagy Nelson Peltz is.

Sőt emellett még arra is javaslatot tett, hogy az eBay leggyorsabban növekvő üzletágát, a bevételek negyven százalékáért felelős PayPal divíziót válasszák le a cégről. A cég szerinte nem úgy teljesít, ahogyan azt a lehetőségei megengedik, nyilatkozta a Bloombergnek.

A vállalatnál azonban annyira nem lelkesednek az ötletért, a vezérigazgató, John Donahoe el is mondta, hogy ők abban látják a nagyobb növekedés lehetőségét, ha az online piactér, illetve a PayPal divízió is a cégnél marad.

Forrás: Investor.hu

Az online fizetési szolgáltatások (PayPal), ugyanis nagyobb növekedést mutat, mint a cég eredeti üzlete, az online piacterek működtetése. Előbbi a tavalyi évben 19 százalékos, míg utóbbi 12 százalékos bővülést mutatott. Habár hozzá kell tenni, hogy profittermelésben a PayPal nem éri el a piactér divízióját. Habár az eBay nem tette közzé a tavalyi teljes évre vonatkozó profitszámait szegmensenként, az első 9 hónapban a fizetési megoldások 1,1 milliárd dolláros működési profitot generáltak, kevesebb, mint a felét a piactereknek (2,4 milliárd dollár).

Kérdés, hogy Icahn megjelenésével itt is láthatunk-e majd olyan csatát, amit a tőzsdecápa már többször is bemutatott. Legutóbb az Apple-nél indított offenzívát a cég vezetése ellen, hogy technológiai óriás sokkal több pénzt jutasson vissza a részvényeseknek. Ennek legutóbbi fejezete épp tegnap íródott:

De Icahn elég aktív volt mostanság több technológiai és internetes cégnél is, hiszen például a Dellel is csatába bonyolódott (és vesztesen került ki belőle), volt részesedése a GTA gyártójában, a Take-Two Interactiveben, és a Netflixben is rendelkezik pakettel.

Carl Icahn, az aktivista befektetők "keresztapája". Forrás: Bloomberg

A számok nem túl fényesek az eBaynél

Az Icahn bejelentés másodlagossá tette az eBay negyedik negyedéves gyorsjelentését, amiben a cég egyébként a vártnál kicsivel gyengébb árbevételről és minimálisan jobb egyszeri tételektől tisztított profitról számolt be.

Ami azonban még kedvezőtlenebb, hogy az idei első negyedévre csak 4,15-4,25 milliárd dolláros bevételt várnak a cégnél, szemben az elemzői konszenzus 4,3 milliárdos értékénél. Sőt, az egész évre vonatkozóan is a szakértői prognózisok alatti számokra számítanak.

Ha pedig nem jönnek a jó eredmények, akkor vélhetően Icahn is egyre hangosabban fog fellépni azért, hogy a cég többet tegyen a nagyobb növekedés eléréséért.

A szerdai bejelentések után az árfolyam egészen 60 dollárig pattant, onnan azonban vissza is szédült egészen az 56,5 dolláros szintekig. Vagyis úgy tűnik egyelőre nem tudja áttörni a részvény a 2012 vége óta komoly ellenállásnak mutatkozó szinteket.

Az eBay árfolyama (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu