A pénz a cégek lába előtt hever, csak le kell hajolniuk érte

Vágólapra másolva!
A jegybank és az Eximbank bőséges hitelforrást ad a cégeknek idén, de az, hogy ebből a pénzből lesz-e növekedés, attól függ, hogy a cégeknek lesz-e piacuk, amelyre építve bővíthetik az üzletüket.
Vágólapra másolva!

"Minden eddiginél bőségesebb hitelforrás áll idén a cégek rendelkezésére" – állította Hodina Péter, a K&H Bank vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője. Szerinte a hitelpiacot az fogja meghatározni, hogy a belső és külső piacok élénküléséhez mennyivel kell a cégeknek bővíteniük a tevékenységüket.

Hodina Péter szerint döntő jelentőségű a hitelezés beindulása, mert ha 5 százalékkal bővül a vállalati hitelállomány, az a GDP 2 százalékos növekedésével jár együtt.

A K&H közleménye szerint a kamatcsökkenés is befolyással volt a vállalati hitelpiacra, de ennek hatása nem volt meghatározó. Ezzel szemben a növekedési hitelprogram első szakasza érezhető lökést adott a hitelezésnek, és az évek óta visszafogott vállalati hitelkeresletet kimozdította a holtpontról – ez azonban egyszeri és nem tartós hatásnak tekinthető.

A vállalati hitelállomány mintegy 6700 milliárd forint, amelyhez a hitelprogram 2000 milliárdos kihelyezhető összege járul. Hodina Péter szerint ez egyrészt azt jelenti, hogy a hitelprogram forrásai a leginkább meghatározók, másrészt pedig, hogy a jegybanki és az Eximbank által nyújtott forrásoknak köszönhetően hitelszűke nem fogja akadályozni a cégeket.

"Látni kell azonban, hogy akármilyen kedvező forrást is biztosítunk, azok a cégek, amelyek jelenleg felesleges, kihasználatlan kapacitással rendelkeznek, nem fognak bővítésekbe, fejlesztésekbe kezdeni és ehhez hitelt igényelni" – mondta a K&H szakértője.