A kormánynak el kellene halasztania a döntést a Temelíni Atomerőmű bővítéséről, mondta Jan Mládek. Az új cseh koalíciós kormánynak ipari és kereskedelmi minisztere szerint "nem lenne jó tovább folytatni a pályázatot, amely a résztvevőknek nagy pénzekbe kerül, ha nyilvánvalóvá válik, hogy nem tudjuk garantálni a stabil áramárakat". Egy felmérés szerint a parlamenti képviselők többsége hajlandó támogatni Temelín kibővítését, de elutasítja, hogy az állam garanciát adjon a Cseh Energetikai Műveknek (CEZ) az áram felvásárlási áráról, mert az évente több tízmilliárd koronájába kerülne az adófizetőknek.

Ezért a a CEZ-nek, mint az erőmű tulajdonosának, nincs is más választása, mint elhalasztani a bővítést, véli Mládek. Ha állami garanciák nélkül építené meg a tervezett két új energiablokkot, a mintegy 250-300 milliárd koronára becsült beruházás nagy valószínűséggel veszteséges lenne, ráadásul felmerülne az a probléma is, hogy a kisebbségi részvényesek beperelhetnék a CEZ-t. A vállalat részvényeinek 70 százaléka az állam tulajdonában van.

"A versenyben maradt két pályázóval rendesen folyik az egyeztetés" – mondta Barbora Púlpánová, a CEZ szóvivője. Csehországi úgy vélik, a két új energiablokk által megtermelt áramra nem a közeljövőben, hanem csak 2025 után lesz szüksége Csehországnak. Kérdés, hogy hajlandó lenne-e addig várni a két versenyben maradt pályázó, az amerikai Westinghouse, illetve a Mir.1200 orosz-cseh konzorcium. A két csoport ajánlata 2015 júliusáig érvényes.