Vágólapra másolva!
Valóságos eladói cunami söpör végig a világ tőzsdéin, miután a befektetők nagyobb profitrealizálásba kezdtek komoly mínuszokba taszítva a börzéket. Ez alól a BUX sem tudta kihúzni magát, az OTP mélyrepülésének köszönhetően vaskos mínuszban zárt.
Vágólapra másolva!

Igen komoly lejtmenetbe kapcsoltak a tőzsdék szerte a világban, így a befektetők a magyar piacot sem kímélték. Legnagyobbat az OTP kapta, hiszen a bankpapír öt százalékos mínuszban fejezte be a napot, amivel csaknem kétheti teljesítményét tette semmissé.

Az OTP árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A többi blue-chip viszonylag tartotta magát, a Mol és a Richter kicsit több, mint egy százalékos mínuszban zárt, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékot gyengült. Összehasonlítva a többi tőzsdeindex-szel a BUX 2,4 százalékos mínusza nem számít kiemelkedőnek.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A forint is nagyot gyengült, bár délután megállt a magyar deviza gyengülése az euróval szemben, de még így is 305 fölött jár az euró/forint jegyzés.

EUR/HUF árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az eladói nyomást több indok is kiválthatta. Például a Kínából érkező gyenge feldolgozóipari adatok, a Fed jövő héten érkező ülésével kapcsolatos bizonytalanságok (vajon folytatódik-e a tapering mérséklése?), és eddig a gyorsjelentési szezon is felemás vállalati eredményeket produkált.

A bizonytalanság miatt pedig legelőször a kockázatosabb eszközöktől szabadulnak a befektetők, ezért Nyugat-Európában a spanyoloknak volt a legrosszabb péntekük (három százalék feletti zuhanás), de például a német és a francia parkett is két százalék feletti esésben van.

Az USA-ban sem sokkal jobb a helyzet a vezető indexek egy százalék körüli csökkenést mutatnak. Az S&P 500 több mint egy hónapos mélypontjára került, és nagyon közel van az 1800 pontos lélektani szintjéhez, amit ha áttörne lefelé, akár még nagyobb esések is következhetnek. A Dow Jones index is pszichológiailag lényeges szint körül ingadozik 16000 pontnál.

Az S&P 500 értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu