Gyötrik tovább a forintot

2014.01.24. 09:29

Nagyot gyengült tegnap a forint, és úgy tűnik az eladói nyomásnak még nincs vége. A ma reggeli órákban az euróval szembeni árfolyam a 306-os szinteket is megközelítette, melyre utoljára tavaly márciusban volt példa. Eddig idén a forint a világ leggyengébb devizái között meglehetősen elöl foglal helyet. 

Heves eladói nyomás nehezedik a forintra, a tegnapi nagy gyengülés után ma se igazán tud visszafele korrigálni az árfolyam. A 306 forint/eurós szinteket vettük célba, és ha így haladunk tovább, még akár a 308-as következő ellenállásig is könnyen elbillenhetünk a napokban. 

A forint árfolyamának alakulásaForrás: Bloomberg, Investor.hu

Ez persze pusztán a technikai kilátások alapján képzelhető el, nem szabad elfeledni ugyanis, hogy az ország jelentős exporttöbblete egyfajta természetes forintvételi erőként jelentkezik. Eddig a 300-as szintek felett mindig megjelentek a vevők, ezekről a szintekről sokan kezdhették el befedezni pozícióikat, ami korábban többször is segített már visszajönni a kulcsszintnek számító 300-as határ alá. 

Ez most is sikerülhet, de ahhoz mindenképpen szükség lesz a nemzetközi hangulat javulására. A kockázatkerülés ugyanis látványosan sérülékennyé teszi a forintot, vagyis egy tartósabb piaci korrekció akár hosszabb napokon keresztül is a gyengülés irányába tolhatná a devizát. 

Semmiképp nem jelent jót egyébként, hogy idén a világ legnagyobb értékvesztését elszenvedő devizáinak sorában a forint is sajnos előkelő helyet foglal el. Olyan devizák vannak a lista ezen végén, mint a nagy leértéklelésen átesett argentin peso, vagy a nagy folyó fizetési mérleghiánya miatt bántott török líra. A régiónkba tartozó országok devizáihoz képest a forint egyértelműen alulteljesítő volt januárban. 

Forrás: Investor.hu

A gyengülésnek több oka is lehet, az első és legfontosabb talán a romló külpiaci hangulat, de nem lehet amellett sem elmenni, hogy a jegybanki alapkamat rekordmélységbe való csökkentésével is nőtt a forint sérülékenysége. Nyakunkon ráadásul a választások, amire a piaci szereplők szintén egyfajta többlet kockázatként tekinthetnek. 

Forrás: Investor.hu

Az eddig látott folyamatok egyébként nagyjából megfelelnek annak, amit az elemzők is prognosztizáltak az első negyedévre. Úgy kalkuláltak, hogy a forint gyengülni fog, nagyjából a 300-as szinteket tartották elérhetőnek. Ezt eddig úgy tűnik jól látták a szakértők, kérdés, hogy a nyári időszakra jelzett forinterősödésben is igazuk lesz-e. 

Forrás: Investor.hu