Magyarország a fejlett országok legszomorúbb barakkja

Vágólapra másolva!
Vannak mutatók, amelyek alapján Magyarországnak nem lenne szomorkodnivalója, de vannak olyanok is, amelyekben igencsak lemaradt a többi fejlett országtól. Az OECD kiadta az első, boldogságot kutató adatsorát, amelyben a tagországok lakosságát is megkérdezték, mennyire elégedettek az életükkel. A válaszok alapján Magyarországon a legkevésbé boldogok az emberek.
Vágólapra másolva!

A világ fejlett országait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb rangsora szerint Magyarországon a legkevésbé elégedettek az emberek az életminőségükkel.

Magyarország tízfokú skálán 4,7-re értékelte a saját életminőségét, míg a második legkevésbé elégedett ország Portugália 5 ponttal, amelyet a görögök követnek 5,1 ponttal. A leginkább a svájciak elégedettek az életkörülményeikkel (7,8 pont), őket Norvégia követi (7,7 pont), a harmadik helyen pedg Izland és Svédország áll (7,6-7,6 pont). A 2012-es állapotokat felmérő kutatást a Gallup végezte. Mivel ez volt az első ilyen adatfelvétel, ezért nem lehet ezekből az adatokból kideríteni, hogy Magyarországon romlott vagy netán javult a helyzet.

Az elégedettségi pontszám csak az egyik mutató az OECD "Jobb Élet Indexében", amely különböző aspektusokból méri a tagországai életminőségét. A munkahelyek biztonságát kifehező mutatóban Magyarország az első tízben van. Ezt úgy mérik, hogy megnézik a 6 hónapnál rövidebb szerződési idővel rendelkezők arányát az alkalmazottak között.

Közben viszont a többi országhoz képest nem lehet állítani, hogy a magyarok halálra dolgoznák magukat. Magyarország a hatodik a 34 országból azt tekintve, hogy az alkalmazottak hány százaléka dolgozik többet heti 50 óránál. A magyar dolgozók 3,1 százaléka tartozik ide, míg a lista végén Törökország szerepel több mint 41 százalékkal. Még az USA-ban is sokkal több a munkamániás (11 százalék).

Az elkölthető jövedelmet tekintve viszont van okuk szomorkodni a magyaroknak. Egy magyar háztartások az adatok szerint átlagosan 13 858 dollárt (valamivel több mint 3 millió forint) költhetnek el egy évben, amely az Egyesült Államok által vezetett (38 ezer dollár) listán az ötödik legrosszabb szám. Az adatot úgy számolták, hogy figyelembevették az egyes országok árszínvonalában lévő különbségeket. Így is csak Törökországot, Észtországot, Chilét és Mexikót előzi meg Magyarország.

Kövessen minket a Facebookon is!