Nem is kell annyi benzin

A napi globális kőolajigény (millió hordó). Sötét kékkel a változatlan állapot, világos kékkel csak az üzemanyaghatékonyság javulását, szürkével a földgáz-helyettesítést is számításba véve.
Vágólapra másolva!
Alig pár év, és egyszerűen nem nő tovább az olaj iránti kereslet. Legalábbis a Citi szerint.
Vágólapra másolva!

A világ energiaiparának két legfontosabb kérdése:

  • Meddig lesz elég az olaj a világon?
  • Meddig lesz egyáltalán szükségünk olajra?

A vita ennél persze sokkal összetettebb, és több fontos "iskolát" is kitermelt az elmúlt években. Az első kérdést leginkább a peak oil, azaz a tetőző kínálat elmélet hívei feszegetik, szerintük ugyanis előbb-utóbb (de inkább előbb) egyszerűen elfogy a racionális keretek között kitermelhető olaj a világon.

A szembenálló iskola, az egyre több helyen hangoztatott peak demand, azaz a tetőző kereslet elmélet hívei viszont a Citi alábbi grafikonjában találhatnak igazolást elméletükre. Eszerint nem az olaj fogy el, hanem az olaj iránti igény nem nő tovább a nem is olyan távoli jövőben.

A Citi előrejelzése szerint ugyanis a kőolaj iránti igény 2016-tól lényegében nem nő, két tényező, a közlekedés üzemanyag-hatékonyságának javulása (és az alternatív üzemanyagok terjedése) és a kőolajat egyre több helyen kiváltó földgáz előretörése miatt.

A napi globális kőolajigény (millió hordó). Sötétkékkel a változatlan állapot, világoskékkel csak az üzemanyaghatékonyság javulását, szürkével a földgáz-helyettesítést is számításba véve. Forrás: Citi

Nehéz persze igazat tenni a két versengő elmélet között, de ha valóban erre halad a világ, az csökkenő olajkereslet miatt süllyedő (vagy legalábbis nem emelkedő) olajárat és emelkedő gázárat vetít előre, minden egyéb tényező változatlansága mellett. A helyzet persze sokkal összetettebb, de mindenesetre gázáremelkedést már rövid távon is láthatunk.