Folytatódik a találgatás az iWatch körül

okosóra, iWatch, dizájn, 2014
Az iWatch mint világesemény tobzódik a találgatásokban,miért éppen az árát tudnánk, de egy névtelen elemző 149-229 dollár között saccol
Vágólapra másolva!
Január 24-én töltötte be a harmincadik születésnapját a Macintosh. Ez azt jelenti, hogy pénteken ünnepelhette a világ a grafikus interface forradalmi megjelenését is.
Vágólapra másolva!

Mindig nagyobb hullámot ver, mint hinnénk

A tech szcéna egyik legrégebbi, leghitelesebb szereplője is megjárta már a maga néma hullámvölgyeit, a ’90-es években ugyanis egészen 1997-ig, Jobs visszatéréséig a mainstream nem bírta szexinek, trendinek, hájpolhatónak látni a nem PC számítógépeket. És bár 2007-ig nem is léteztek okoseszközök, a vizuális világuk ugyanabban a gondolkodásmódban és környezetben született meg, amelyben az a bizonyos három évtizeddel ezelőtt napvilágot látott, drága és furcsa és imádnivaló kompjuter.

Az iWatch mint világesemény tobzódik a találgatásokban, miért éppen az árát tudnánk, de egy névtelen elemző 149-229 dollár között saccol Forrás: YouTube

Mint egy fitness karkötő, csak ducibb?

Már a szociológiai jóslatok is elég komikussá tudnak válni néhány évtized távlatából – például az a tizenkilencedik századi gondolat közgazdászoktól, hogy London bele fog fulladni a lócitromba, olyan sok az utcákon a lovas kocsi –, hát még a digitális jövendölések. Az iWatch koncepciók egy ideje kiszivárognak, mégsem mondhatjuk azt, végre tudjuk, mire számíthatunk. Októberben az iDownloadBlog az eggyel ezelőtti koncepciót a Nike FuelBandhez hasonlította. Bár az a fázis annyiban jobbnak bizonyult a fitness eszköznél, hogy domború, hátránya volt viszont, hogy a megszokott Apple funkciók nagyon nehezen érvényesülnek ennyire keskeny felületen.

Dizájnos és baromira tud

A legújabb koncepció abba a trendbe simul bele, hogy a termék egyre kevésbé hasonlít mind a klasszikus karórára, mind az iPhone-ra. (Tavaly februárban például ez még egyáltalán nem volt szempont.) Todd Hamilton dizájner a karszalag-nyomvonalon haladt tovább – az a koncepció Thomas Bogner nevéhez fűződik –, és erőteljesen érzékelhető benne az a ki nem mondott, de annál valóságosabb gondolat, hogy a felhasználóbarát-jelleg minden más szempontnál előbbre való. Ajánljuk figyelmetekbe a futóapp megjelenítését működés közben: mintha a mesék székely góbiját képezték volna ki szakértőnek. Szűkszavú, lényegretörő, szellemes, teljesen egyedi.

2014? 2015? Soha?

Most annyi mondható el, nem kizárt, hogy még idén piacra kerül az Apple okosórája. Mint minden almás eszköznél, két feltételnek kell teljesülnie a sikerhez: a formai követelményeknek, és a funkcionalitásnak. Ha túl dundi, vagy nem elég dögös, az emberek nem fogják megvenni. Ha pedig az alkalmazásai nem könnyítik meg a felhasználó életét, az emberek nem fogják megvenni.

Igaz, nem elhanyagolható az a csoport sem, amelyik az új – és általában paradigmaváltó, netet felrobbantó, egész életünket szép lassan felforgató – Applizmusokra tulajdonságoktól és tudáshalmaztól függetlenül lecsap, és kész. Ez a csoport mindig elismeri, hogy a kiválasztott kütyünek vannak hibái, macerás, akad vele bosszúság, drága is… de a „nekem kell egy ilyen” költői parancsszavának oly nehéz ellenállni.