Kritikus szinten billeg a DAX index

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban látott lejtmenetet követően kritikus szintre esett vissza a német DAX index. A legjelentősebbb német vállalatokat tömörítő benchmark most pont az 50 napos mozgóátlagnál és a tavaly nyár óta tartó emelkedő trendvonalnál mocorog. Napokon belül eldőlhet az irány is, nem árt résen lenni.
Vágólapra másolva!

Kisebb-nagyobb megszakításokkal emelkedett az elmúlt években a DAX index, amely néhány napja még 9800 pont körül forgott, de a múlt héten 9400 pont alá zuhant viszonylag nagy sebességgel. Érdemes rátekinteni a grafikonra és megnézni, hogy milyen szinten mozog az index.

Az index pont egy fontos szintig esett vissza, ugyanis ezen a környéken húzódik az 50 napos mozgóátlag, valamint a tavaly nyár óta tartó emelkedő trendvonal is.

Ha van erő a német piacban, akkor erről a szintről ismét pattanhat és megcélozhatja a 9800 pont körüli szintet, majd pedig a 10 000 pontos lélektani határt.

A kockázatkedvelő befektetők szűken tudják a stop-loss megbízásokat elhelyezni, ha 9300 pont alá esne a DAX, akkor mélyebb korrekcióra is lehet számítani. Ebben az esetben a 9000 pontos decemberi lokális mélypont lehet támasz, illetve 8600 pontnál a 200 napos mozgóátlag.

Az indikátorok azonban óvatosságra intő jeleket küldenek, az MACD eladást mutat, az RSI pedig csökkenő trendben halad a déli irányba.

DAX napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Tavaly nyáron a DAX index sebességet váltott az emelkedést tekintve a heti grafikonon. A megindulást követően ősszel már nem fordult le az index a sáv tetejéről, hanem átlépett rajta.

Decemberben a kitörést visszatesztelte a DAX, így jól láthatóan be lehet rajzolni a grafikonra az újabb, meredekebb emelkedő trendvonalat.

Ha a szaggatottal jelzett trendvonal törik, akkor sem kell pánikba esni, hiszen a hosszabb távú emelkedő sáv felső szára támaszként funkcionálhat.

Ha kitart az emelkedő trend, akkor a DAX a 10 000 pontos lélektani szintet veheti célba.

Az indikátorok ezen az időtávon sem festenek jól, az MACD nemrégiben adott eladási jelzést, az RSI pedig csökkenő irányban mozog.

DAX heti garfikon (pont) Forrás: Bloomberg, Investor.hu