Vágólapra másolva!
Három napnyi tőzsdei lejtmenet után fordultak ismét északi irányba a tőzsdék, melyek közül elsősorban a madridi börze teljesítménye emelhető ki.
Vágólapra másolva!
  • Az elmúlt 7 hónap legnagyobb árfolyam esését láthattuk az elmúlt három kereskedési napban. A lejtmenetnek azonban egy időre biztosan vége szakadt, ma már az emelkedés jellemzi az európai piacokat.
  • A legjobb teljesítményt a spanyol IBEX index mutathatja fel 1,5 százalékos pluszával, igaz a CAC és a DAX sem panaszkodhat 0,7 százalékos emelkedés mellett. Az egyik legjobban teljesítő ibériai papírnak az ingatlaniparban is tevékenykedő FCC számít a maga 3,6 százalékos növekedésével. A társaságról egyébként nemrégiben egy részletesebb elemzést is megosztottunk az Investor.hu hasábjain.
  • Eközben a magyar piac nem csak európai, hanem régiós szinten is alulteljesítőnek számít. Nem csoda, hiszen a blue-chipek közül a Mol és a is Richter is a negatív tartományban mozgolódik. Pedig a gyógyszerpapírra még a Raiffeisen elemzője is megerősítette vételi ajánlását. A Mol számára szintén kedvező fejlemény, hogy egyik nagytulajdonosa, a CEZ nem borítja piacra a nála lévő részvényeket, hanem inkább az olajpapírra átváltható kötvényt bocsát ki.
  • A Magyar Telekom mellett az 1,3 százalékos pluszban lévő OTP próbálja meg ellensúlyozni a két másik nagypapír gyengélkedését.
  • A hazai bankpapír teljesítményét a régióban csak az Erste tudja felülmúlni, az osztrák versenytárs 3,3 százalékkal jár már magasabban, mint tegnap záráskor. Eközben a Raiffeisen árfolyama 0,6 százalékkal csökken. Utóbbiról kiderült, hogy legnagyobb tulajdonosa, az RZB kisebb részesedéssel fog bírni a pénzintézetben, mint a múlt heti tőkeemlést megelőzően.
  • A kisebb papírok közül az FHB-ban és a CIG-ben van nagyobb mozgolódás, utóbbi esetében azonban egy nagyobb átkötésnek tudható be. A biztosító egyébként tegnap este jelentette be, hogy megszünteti romániai leányát.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu