Felőrli versenytársait a T-Mobile US

T-Mobile, John Legere
Vágólapra másolva!
Bár jól sikerült a negyedik negyedév a  második legnagyobb amerikai mobilszolgáltatónál, a jövőt illetően már nem olyan optimista az AT&T vezetése. Ennek oka pedig a hatalmas árháború, melyből egyelőre úgy néz ki, hogy a T-Mobile US jött ki győztesen.
Vágólapra másolva!

Az egyszeri tételektől kiszűrése mellett 53 centes nyereségről számolt be részvényenként a második legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, az AT&T. Ezzel sikerült túlszárnyalnia az 51 centes elemzői várakozást.

33,2 milliárd dolláros árbevételével éppen a várakozásoknak megfelelően teljesített a mobilcég. Éves alapon 1,8 százalékos növekedést tudott felmutatni.

A jövőt azonban már borúsabban látja az AT&T, aminek oka elsősorban az éles árversenyre vezethető vissza. Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy korábbi felvásárlási célpontjával, a T-Mobile US-szel folytat ádáz küzdelmet a cég.

Egyelőre nem túl sikeres a hadművelet, ugyanis a negyedik számú mobilszolgáltatóként számon tartott T-Mobile US az október-decemberi időszakban 869 ezer előfizetéses ügyféllel gazdagodott, míg az AT&T csupán 566 ezerrel. Utóbbi esetében az elemzők 575 ezer fős növekedéssel számoltak, ráadásul egy évvel korábban még 780 ezres bővülést mutatott fel.

A háború legutóbb odáig fajult, hogy T-Mobile US vezérigazgatója, John Legere belógott az AT&T egyik céges bulijára magenta színű T-Mobile-os pólójában. Forrás: Twitter, Investor.hu

Mit hoz a jövő?

Az árverseny az idei profitra is rányomja majd a bélyegét, az AT&T vezetése szerint az egy részvényre jutó eredmény 5 százalék körül növekedhet, míg a Bloomberg által összegyűjtött elemzői konszenzus 7 százalékos bővülést vetített előre. A bevételek 2-3 százalékkal lehetnek 2014-ben nagyobbak, az elemzők jelenleg a sáv aljára várják a növekedési ütemet.

Az AT&T az elmúlt évben többször is hangoztatta, hogy Európa igen kedvező növekedési kilátásokkal bír, a Vodafone-t például többször is összeboronálták az amerikai mobilszolgáltatóval. Egyelőre azonban meghiúsulni látszik az ügylet, az AT&T ugyanis a héten jelezte, hogy a következő fél évben biztos nem tesz felvásárlási ajánlatot a brit telekomóriásra.

Nem örültek a befektetők

Az AT&T menedzsmentje által vázolt kedvezőtlenebb jövőkép miatt 2,1 százalékot esett a telekompapír a piaczárás utáni kereskedés során. Ezzel az árfolyam egy meghatározó támaszig esett vissza 33 dollár közelében, ennek letörése nem lenne túl jó jelzés.

Egyébként az első számú amerikai mobilszolgáltató, a Verizon sem tudta gyorsjelentésével meggyőzni a befektetőket, aminek szintén árfolyam csökkenés lett a vége.

AT&T napi grafikon (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu