Kétéves mélyponton a forint

Vágólapra másolva!
Szabályosan összeomlott ma a forint az euróval szemben, délelőtt 303-ról egy pillanat alatt 307 közelébe ugrottak a jegyzések, kora délután pedig Matolcsy György kommentárjai és egy dél-afrikai kamatemelés nyomán kétéves mélypontra zuhant.
Vágólapra másolva!

14.35 - Megvan a többéves mélypont

309,5-ig ugrottak az euró-forint jegyzések, miután napvilágot látott, hogy a dél-afrikai jegybank is megemelte irányadó kamatrátáját. Ez kétéves rekord, utoljára a 2012 eleji történelmi mélypont környékén volt gyengébb szinteken a forint.

A más feltörekvő piacokon látott kamatemelések és Matolcsy György további kamatvágásra utaló kommentárja alapján a piacon joggal feltételezik, hogy a magyar hozamprémium még jobban összeszűkül a fejlett piaci hozamszintekhez képest, ez gyengítheti a forintot tovább. Közben a török líra letörölte a tegnap esti, rendkívüli kamatemelés nyomán mutatott erősödését, ismét gyengül.

Piaci körökből származó értesülésünk szerint felüthette fejét a meglepő bizonytalanság is a forint piacán, miszerint a ma lejáró eurós kötvényeket nem törleszti az ÁKK, ez is hozzájárulhatott a gyengüléshez. A feltételezés első hallásra is teljesen megalapozatlannak tűnt, de az ÁKK a Bloombergen közleményben is jelezte, rendben lezajlott a törlesztés, kifizettük a kötvénytartozást.

Az euró-forint árfolyam alakulása ma. Forrás: Origo

13.15 - Megszólalt Matolcsy

A jegybankelnök mai beszédében elmondta, hogy az alacsony infláció miatt tovább csökkenhet a jelenleg 2,85 százalékos alapkamat. A hírekre a forint valamelyest gyengült az euróval szemben, mivel a beszéd előtt 307 alatt járt.

Az EURHUF árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

12.07 - Már 308-nál jár a forint

Folytatódik a forint gyengülése, dél után néhány perccel már a 308-as szint felett mozog az árfolyam az euróval szemben. Eközben reggel még csak 303 forintot kellett egy euróért adni.

A forint szempontjából még érdemes lehet Matolcsy György mai beszédére figyelni, a jegybank elnöke az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti fórumán fog felszólalni 12:30 és 14:15 között.

A forint árfolyama az euróval szemben Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Érdemes néhány pillantást vetni az EURHUF hosszabb távú grafikonjára is, legutóbb 2013. március közepén járt hasonló szinteken a forint. Ezt megelőzően pedig 2012 januárjában járt tartósan 308 felett a forint az euróval szemben.

EURHUF heti grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

10.19 - Nagyot gyengült a forint

Pedig a nemzetközi hangulat elvileg eléggé támogató kellene hogy legyen az elmúlt napok nagy esése után, a török jegybank kamatemelése visszahozta a kockázati étvágyat a piacokra, és a feltörekvő országok devizáiról is némileg elterelheti a figyelmet.

Ennek ellenére a forint ma délelőtt látványos gyengülésbe kezdett.

A forint árfolyama az euróval szemben Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A török líra is gyengélkedik

A háttérben a török líra újbóli gyengélkedése is állhat, hiába jelentettek be ugyanis mára virradóra drámai kamatemeléseket, ma ismét gyengülni kezdett a líra az euróval szemben. A forint pedig a bejelentés után a régiós devizákhoz képest nagyobb erősödést tudott mutatni az euróval szemben, így a mostani gyengülés egyfajta korrekcióként is értelmezhető.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Eközben a nemzetközi piacokon is mérséklődik az optimizmus, a DAX már 9500 pont alatt jár, és szinte sehol nem látható Európában 1 százalék feletti plusz.

A Fed döntése sem segíthet

Hosszabb távon ráadásul továbbra is téma a QE3 program mérséklése, ami alapvetően a jelenlegi havi 75 milliárd dolláros eszközvásárlási program folyamatos, 0-ra való csökkentését jelenti. A Fed ma este 8-kor teszi majd közzé legfrissebb döntését, ahol további 10 milliárdos csökkenést vár a piac, 75 milliárdról 65 milliárdra.

Mivel a program mérséklése a fejlett piaci hozamok emelkedéséhez vezethet, a befektetők elsősorban a feltörekvő országokból vonhatják ki befektetéseiket az egyre alacsonyabb hozamkülönbözet miatt (fejlődő vs. feltörekvő). Ez pedig értelemszerűen ezen országok devizáit, így a forintot, de a török lírát is gyengíthetik, akár az euróval, akár pedig a dollárral szemben.

325 lesz?

A technikai kép ráadásul nem fest túl kedvezően a forint számára, épp egy kitörés-visszateszt látható, ha pedig a 308-as ellenállást átviszi a forint, akkor könnyen lehet, hogy 325-ig meg sem áll az euróval szemben. Egy gyenge nemzetközi hangulatban ennek pedig egyre nagyobb lehet az esélye.

Az EURHUF árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu