Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság stabilan növekedni tudott.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok gazdasága 3,2 százalékkal bővült a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbi szinthez képest – írta a Bloomberg, miután az USA kereskedelmi minisztériuma kiadta a legfrissebb adatát.

A növekedésen belül a lakossági fogyasztás 3,3 százalékkal növekedett, ami kisebb, mint amire az elemzők számítottak, de ahhoz elég, hogy megerősítse: az amerikaiak elkezdtek fogyasztani. A költekezés ugyanis három éve nem volt olyan mértékű, mint a tavalyi évzáráskor. Ez megalapozhatja a 2014-es növekedést is – írta a Bloomberg. A fogyasztás azért fontos, mert az Egyesült Államok GDP-jének körülbelül 70 százalékát teszi ki.

A 3,2 százalékos növekedés megfelel az elemzők által küldött várakozások átlagának, vagyis az adat nem okozott meglepetést. A harmadik negyedévhez képest viszont kisebb volt az éves bővülés, akkor 4,1 százalék volt a növekedés.

A fogyasztás mellett javították a számokat a vállalkozók beruházásai, illetve hogy a külkereskedelmi hiány kisebb lett, rontotta viszont a kormányzati költekezés mértéke. Ez utóbbi összességében azért nem olyan nagy baj, mert azt jelzi, hogy az állami élénkítés nélkül is képes növekedni az amerikai gazdaság.