Hol keresik a menedéket?

Vágólapra másolva!
Egy feszült nemzetközi piaci hangulatban mindig vannak olyan eszközök, amit a befektetők biztonságos menedéknek tekintenek, mint például az arany, vagy az amerikai, netán a német államkötvény. Az elmúlt egy hét tőkemenekítése meg is találta ezeket a befektetéseket, habár az arany most csütörtökön gyakorlatilag eltüntette teljes egy heti menetelését.
Vágólapra másolva!

Forr a hangulat a pénz- és tőkepiacokon

A nemzetközi helyzet fokozódik, legalábbis a világ pénz- és tőkepiacaira tekintve ez ugorhat be elsőre, ha megnézzük az elmúlt egy hét árfolyammozgásait. Habár még csak egy hónap telt el 2014-ből, a befektetőknek nem lehet egyelőre túl sok okuk az örömre, hiszen a jelentősebb részvénypiacok szerte a világban komoly mínuszokat halmoztak fel idén. Igaz csütörtök délután már megindult egy kisebb fellélegzés, de kérdéses, hogy ez meddig tarthat.

A viharos árfolyammozgások mögötti leglényegesebb ok, hogy a Fed még tavaly decemberben elkezdte mérsékelni kötvényvásárlási programját (csütörtökön további 10 milliárd dollárral vágta vissza), amivel 2009 óta folyamatos pénzbőséget teremtett a gazdaság fellendítése érdekében. Ha viszont ez megszűnik idén, az rendkívül érzékenyen érinti a feltörekvő piacokat. Az alacsonyabb kockázatú amerikai és német kötvények hozamemelkedése esetén ugyanis már nem lesz elég a befektetőknek a feltörekvő piacok által kínált hozam, így tőkekiáramlás indul. Egyébként ez már el is kezdődött, aminek következtében több fontos fejlődő ország devizája is mélyrepülésbe kezdett. Ezekről mi is többször megemlékeztünk már:

Most inkább azt szeretnénk megvizsgálni, hogy mik azok az eszközök amikbe ilyen hangulatban menekülnek a befektetők.

Hova menekülhetünk?

Amikor pánik tör ki a befektetők között, akkor először rendszerint az aranyat szokták keresni, mivel úgy gondolják, hogy a nemesfém válság idején is tartja az értékét. Január eleje óta az 1200 dollár alatti szintekről az aranyár egészen 1280 dollárig emelkedett (kb. +7%) nagyobb kilengésekkel. A múlt hét csütörtökön kezdődő részvénypiaci eladások során közel 40 dollárt pattant az árfolyam, és most szerdán is nagyot ralizott az nemesfém, habár az enyhülő hangulatban is visszatért az egy hete látott szintekre.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A jelenleg uralkodó minipánik pedig az amerikai államkötvényhozamokat is újra csökkenő pályára állította, hiszen a befektetők leginkább az USA kötvényeit tekintik az egyik legkevésbé kockázatos befektetésnek. A szerdai nyugtalanság a tízéves hozamokat 2,7 százalék alá sodorta, ami tavaly novembere óta a legalacsonyabb szint.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Szintén menekülő eszközként tartják számon a német államkötvényeket is, és január folyamán szépen csökkent is a tízéves hozam, azonban az elmúlt egy hétben már nem folytatódott a mérséklődés.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A kockázati étvágy csillapodását a devizapiacon jól szokta jelezni a japán jen erősödése is, és most sem volt ez másként, egy hét alatt jelentőset erősödött a jen, dollárral szembeni árfolyama 105 környékéről 102-ig jött le.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Csütörtökön azonban kisebb megnyugvási hullám terjedt el a piacokon, így a menekülő eszközök is veszítettek picit vonzerejükből, de ha valóban egy komolyabb korrekció jön még, akkor elsősorban őket kereshetik majd a befektetők.