Vágólapra másolva!
Nem hatotta meg az amerikai jegybankot a feltörekvő piaci pánik, és tegnap tovább csökkentett a QE3 programon. A lépés további eladói nyomást helyezett az amerikai és ázsiai tőzsdékre, melyek az elmúlt napokhoz hasonlóan nagy esést szenvedtek el. 
Vágólapra másolva!
  • Tegnap este tovább csökkentett eszközvásárlási programján a Fed, a pénzpumpán újabb 10 milliárd dollárt vágtak, így már „csak” havonta 65 milliárd dollárt fordít eszközvásárlásokra az amerikai jegybank. Ez volt egyébként Ben Bernanke utolsó kamatdöntő ülése, aki nem tartott sajtótájékoztatót a döntés után. Bernanke helyét Janet Yellen veszi át február elsejétől.
  • A Fed a közleményében jelezte, a gazdasági aktivitás tovább javult az elmúlt negyedévben, és a munkaerőpiac is egyre jobb állapotban van. Erről ma pontosabb képet kaphatunk, mivel napvilágot lát a negyedik negyedéves GDP-adat és a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma.
  • A Fed bejelentésére esni kezdtek az amerikai részvényindexek, amivel folytatódott az elmúlt napok meghatározó trendje. Az S&P 500 1 százalékot, a Dow Jones és a Nasdaq 1,2 százalékot zuhant, így az előbbi kettő tovább távolodott történelmi csúcsától. Az
  • Az amerikai börzék tegnapi rossz teljesítményében nagy részben megint a feltörekvő piaci „minipánik” játszott szerepet. A feltörekvő régiókból tegnap is folytatódott a tőkekivonás, az ottani devizák ismét nagy gyengülést szenvedtek el, ami alól a forint sem tudta kivonni magát. Emiatt az európai tőzsdék is estek, a kockázatkerülés pedig az USA-ra is átterjedt. A Fed lassítása egy újabb csapást jelenthet a feltörekvő piacoknak, mivel így továbbra is eladói nyomás alatt maradhatnak a likviditásbőség fokozatos csökkenése miatt.
  • A rossz hangulat viszont nem hatott a Facebook-ra, a részvények 12 százalékot drágultak piaczárás után a pazar negyedéves gyorsjelentésnek köszönhetően.
  • A kockázatkerülés ma is folytatódik, emiatt az ázsiai piacok is kisebb-nagyobb esést szenvednek el. A japán Nikkei 2,5 százalékot, a hongkongi Hang Seng 0,5 százalékot, a kínai Shanghai Composite és az ausztrál S&P/ASX200 0,8 százalékot veszített értékéből. Dél-Koreában ma nincs kereskedés az új holdév ünnepe miatt.
  • Az ázsiai rossz hangulatot fokozhatta a gyenge kínai makroadat, az HSBC feldolgozóipari beszerzési menedzserindexének januári értéke hathónapos mélypontra, 49,5 pontra esett vissza. Ez már a kínai feldolgozóipari zsugorodásáról árulkodott, ami felerősítette a félelmeket, hogy a kínai gazdaság tovább lassulhat.
  • A piacok gyengélkedése ma is folytatódhat, a határidős indexek alapján 0,1-0,4 százalékos eséssel indulhat a kereskedés Európában.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu