Komoly bajt is okozhat a minipánik

Vágólapra másolva!
Komoly kockázatot jelent a világgazdaságra a jelenlegi feltörekvő piaci minipánik, ami átgyűrűzhet a fejlett piacokra is. Így gondolja Nouriel Roubini, a neves professzor, akinek véleményét nem minden guru osztja. Egyesek, például Mark Mobius és a Goldman Sachs szakértői inkább lehetőséget látnak a mostani mélyrepülésekben, és szerintük rövid életű lesz a mostani tőkekivonás. 
Vágólapra másolva!

Nouriel Roubini úgy véli, hogy a feltörekvő piaci válság tovább terjedése az egész globális gazdaságra kockázatot jelent - mondta el a Világgazdasági Fórumon a neves professzor. A legtöbb feltörekvő ország sérülékeny, ilyen például Ukrajna, Thaiföld, ahol a politikai helyzet vezetett polgárháború közeli állapotokhoz. Ezen túl Argentína, Törökország krízise, Kína várható lassulása is aggodalomra ad okot.

Bill Gross, a PIMCO vezére szerint a globális piacokon – így a feltörekvőkön is – változatlanul magas a tőkeáttétel, tehát túlságosan nagy a hitelállomány. A magas folyó fizetési mérleg hiánnyal küzdő feltörekvő régiókban pedig kezd lassulni a gazdasági növekedés, így a befektetőkben jogosan merül fel a kérdés, hogy ezt a túlságosan nagy hiányt és hitelállományt hogyan fogják tovább finanszírozni ezek a feltörekvő országok. Gross szerint különösen Argentína, India és Törökország van bajban.

Emiatt érthető módon kezdték el kivonni a tőkét a feltörekvő régiókból, mivel a pénzügyi piacok így reagálták le fájdalmasan és gyorsan ezeket a problémákat. A kötvényguru egyértelműen kijelentette, hogy jelenleg nem vásárolnak feltörekvő piaci eszközöket, és a korábban kedvencnek számító mexikói befektetések is veszítettek fényükből.

Mark Mobius feltörekvő piacokra specializálódott hedge fund menedzser is hasonlóan vélekedik, szerinte a tőke elkezdett menekülni a kockázatosnak tartott eszközökből. Ugyanakkor hosszú távon nem változtak drasztikusan a befektetői kilátások, mivel a fellendülés is olyan hamar eljöhet, mint amilyen gyorsan most elkezdtek menekülni a feltörekvő piacokról.

Mobius szerint a feltörekvő piacok hosszú távú kedvezőbb kilátásai addig nem fognak megváltozni jelentősen, amíg az alábbi három tényező fennáll:

  • A feltörekvő piacok gazdasági növekedése legalább háromszor akkora marad, mint a fejlett régióké.
  • A feltörekvő országok devizatartalékai meghaladják a fejlett országokéit.
  • A GDP-arányos államadósság továbbra is alacsonyabb marad a fejlődő régiókban, mint a fejlett országokban.

Mobius közölte, a Templeton alapkezelőnél nem változtatta meg a feltörekvő piacokba vetett hosszú távú meggyőződésüket a mostani idegesebb időszak. A szakember a mostani mélyrepülésekben remek beszállási lehetőségeket lát a későbbiekre, és szerinte a most kiáramló tőke később vissza fog térni a feltörekvő piacokra.

A nagy bankházak közül a Goldman Sachs Mobiushoz hasonlóan inkább rövid távú pánikreakciónak tartja a mostani tőkekivonást, és valószínű, hogy az nem lessz hosszú életű. Annak az esélye, hogy a feltörekvő piaci problémák tartósan átgyűrűznek a fejlett országokba, koránt sem akkora, mint a legtöbben hiszik. Ezen túl a feltörekvő piacokról kiáramló tőke a fejlett régiókban csapódhat le, ami javíthatja az ottani pénzügyi kondíciókat.

A Goldman szakértői kiemelik, hogy ha a problémák mégis átterjednének a fejlett régiókba, akkor a fiskális és monetáris politikai döntéshozók a megfelelő eszközökkel kezelni tudnák a helyzetet.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu