Nem tettek le a Vodafone felvásárlásáról

Vodafone
Vágólapra másolva!
A legfrissebb hírek szerint hiába jelentette be hétfőn az amerikai AT&T, hogy az elkövetkezendő fél évben nem kívánja felvásárolni a Vodafone-t, továbbra is érdekli a legnagyobb európai mobilszálgáltató. Eközben a tengerentúlon úgy néz ki, hogy a Sprint és a T-Mobile US egyesülését megfúrnák a hatóságok, amiből a Dish Network jöhetne ki győztesen.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg ügyhöz közel álló forrásai szerint az AT&T továbbra sem tett le a brit Vodafone felvásárlásáról. A második legnagyobb mobilszolgáltató még hétfőn jelentette be a brit felvásárlásokat vizsgáló bizottságának (UK Takeover Panel) kérésére válaszolva, hogy az elkövetkezendő fél évben nem fog felvásárlási ajánlatot tenni legnagyobb európai szektortársára.

Az AT&T-nek nem is volt nagyon más választása, hiszen két opció jöhetett szóba jelen esetben: vagy elismeri az érdeklődést, és 28 napon belül felvásárlási ajánlatot tesz a Vodafone-re, vagy pedig fél évre visszavonulót fúj.

Jelen esetben ugyebár utóbbi történt meg, ami talán bölcsebb döntésnek tűnhet, hiszen egyelőre a Vodafone még a Verizon Wireless értékesítését sem zárta le. Az ügylet méretéből (130 milliárd dollár) kiindulva pedig lehet, hogy elhamarkodott lett volna már most előállni egy ajánlattal.

Biztosra persze nem mehetünk az üggyel kapcsolatban, hiszen a Vodafone és az AT&T részéről is visszautasították a megjelenteket. Persze ez ilyen esetben egyáltalán nem számít meglepetésnek. Így azonban leghamarabb csak a féléves moratórium lejártakor bizonyosodhatunk meg, hogy igaz-e a pletyka. Persze azért fél szemünket érdemes lehet a brit mobilszolgáltatón tartani, ugyanis nemrégiben a China Mobile-lal boronálták össze.

Az AT&T hétfői bejelentésére az elmúlt 5 hónap legnagyobb csökkenését mutatta a Vodafone részvénye. A 3,9 százalékos mínusz egy részét azonban az elmúlt napokban már sikerült ledolgoznia a papírnak.

Vodafone napi grafikon (London) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A tengerentúlon is akad felvásárlási sztori

Eközben Amerikában újabb fordulatot vehet a T-Mobile US felvásárlási sztorija. A Sprint felsővezetőinek ugyanis hűvös fogadtatásban volt része a versenyhivatal alkalmazottjaival a Bloomberg forrásai szerint. A hivatal ugyanis nem gördítene zöld utat a harmadik és a negyedik számú szolgáltatók egyesülése elé, pedig a két cég így könnyebben vehetné fel a versenyt a két nagyágyúval, a Verizonnal és az AT&T-vel.

Egyébként nem a japán SoftBank többségi tulajdonában álló Sprint az egyetlen érdeklődő a T-Mobile US iránt. A Reuters ugyanis korábban arról számolt be, hogy értesülései szerint a Dish Network is bejelentkezhet a Deutsche Telekom amerikai leányáért.

Nem csoda, hogy a Sprint befektetői nem igazán örültek a friss híreknek, a Dish így könnyen nyeregbe kerülhetne. Emiatt előbbi árfolyama 2,4 százalékot esett a borongós piaci hangulatban.

Sprint napi grafikon (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu