Újabb rossz hír Kínából

Vágólapra másolva!
Fél év után először mutatott zsugorodást a kínai feldolgozóipar, ami igencsak rosszkor jött, és az elmúlt napokban felerősödött feltörekvő piaci félelmeknek további lökést adhat. Nem is tudnak felállni a tőzsdék a padlóról.
Vágólapra másolva!
  • Hajnalban Kínából érkezett még egy rossz hír, rátéve egy lapáttal az elmúlt napokban felerősödött feltörekvő piaci félelmekre.
  • A feldolgozóipar ugyanis fél év után először mutatott zsugorodást az HSBC beszerzési menedzserindexe (PMI) szerint, ami 49,5 pontra csökkent a decemberi 50,5 pontos értékről. (Az 50 alatti érték jelent zsugorodást.)
  • A háttérben a kínai vállalatok januári nagyobb elbocsátásai és a fokozódó hitelpiaci félelmek állnak, amik a feldolgozóiparban is megrendítették a bizalmat.
  • A Credit Suisse már csökkentette is a kínai gazdaság első negyedéves növekedésre vonatkozó előrejelzését a meglepoően lassú kiskereskedelmi forgalmat felhozva érvként a holnap kezdődő egy hetes újévi ünnepsorozat előtt.
  • Egyébként éppen az egy hete megjelenő vártnál gyengébb PMI első olvasata is hozzájárult a tőzsdéken végigsöprő eladói hullámhoz.
  • A gyengébb feldolgozóipar is azt mutathatja, hogy veszélyben a kínai növekedés, ami a bankrendszerrel kapcsolatos aggodalmakat is újból felélesztheti. A legfőbb probléma az árnyék-bankrendszer, amelyen keresztül sok hitel áramlik kockázatos projektekbe, viszont a gazdaság lassulással az a veszély fenyeget, hogy ezek bedőlnek. Ha az adósok nem fizetnek, az nagy veszteség a bankoknak, ami súlyos válságot hozhat.
  • A sanghaji tőzsde 0,8 százalékos mínuszt hozott össze ma, idén pedig összesen már közel négy százalékot veszített értékéből. De a többi ázsiai börzén is eséseket lehetett látni ma, és Európában is mínuszok uralkodnak.
A Shanghai Composite értéke (pontban) Forrás: Bloomberg, Investor.hu