Vágólapra másolva!
Nagy menetelésen van túl az amerikai gyógyszerszektor, így annak neves képviselője, az Amgen is. Az iparág mozgását lekövető XLV ETF és az Amgen is történelmi csúcsot ütött a hetekben. Azonban a részvénypiaci hangulat elromlása alól nem tudták kivonni magukat, viszont a befektetők vételi kedvének visszatérésével új csúcsokat hódíthatnak meg.
Vágólapra másolva!

Megtorpantak a gyógyszergyártók

Az elmúlt napok pocsék részvénypiaci hangulata rányomta a bélyegét az amerikai egészségügyi szektor mozgását lekövető XLV ETF, és az Amgen teljesítményére is. Az XLV ETF egy hosszú, július óta tartó menetelésen van túl, melynek eredményeként új történelmi csúcsot állított fel. A nemzetközi rossz hangulat viszont megálljt parancsolt az ETF-nek, és az árfolyam kisebb korrekcióba kezdett.

Jó jel, hogy a 76,4-es Fibonacci szint és az 50 napos mozgóátlag együttes erővel megállította az esést, így a technikai kép nem romlott el. Ha visszatér a befektetők vételi kedve, az ETF folytathatja csúcsdöntését, amihez természetesen előbb le kell küzdenie a 100-as Fibonacci szintet. Ezután új magasságok nyílhatnának meg az árfolyam előtt, mely első körben a 138,2-as Fibonacciig száguldhatna.

Ha mégis dél felé indulna meg, az 55 eurós támasz és az 50 napos mozgóátlag után a rövid távú emelkedő trendvonal nyújthatna számára menedéket. Ezután az 50-es Fibonacci szint, majd a 200 napos mozgóátlagnál lelhetne támaszra.

Az indikátorok vegyes képet festenek, az MACD eladási jelzést adott, és az RSI is a túlvett zóna felé kezdett megindulni.

XLV ETF napi grafikon (NYSE Arca) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Amgen: Történelmi csúcsról fordult

Az XLV ETF emelkedéséhez természetesen az is kell, hogy több meghatározó komponense is jó formában legyen. Ilyen például az Amgen, mely szintén remekelt az elmúlt hónapokban. A gyógyszergyártó is történelmi csúcsot ütött néhány héttel ezelőtt, a befektetők rossz hangulata viszont visszafordította az árfolyamot.

A részvény a 76,4-es Fibonacci szintig korrigált vissza, ahonnan sikerült felpattannia. Jelenleg kisebb megtorpanás látható a papírnál, ám ha visszatér a befektetők vételi kedve, jó esély van, hogy újra megindul történelmi csúcsa felé.

Ezt az ellenállást áttörve pedig tovább száguldhatna, ekkor a konzervatívabb befektetők a 138,2-es Fibonacci szintet, a merészebbek a 161,8-as Fibonacci szintet jelölhetik meg célárként a papír számára.

Amgen napi grafikon (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu