Sokkolt a forint árfolyama a héten

Vágólapra másolva!
Nagyot gyengült a forint, Brüsszelnek nem tetszik a központi árszabályozás - azaz a rezsicsökkentés sem -, de legalább az amerikai gazdaság növekszik. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A hét elején azt mondtuk, figyelni kell a forint árfolyamára, s ez bizony bejött. Már korábban látszott, hogy nagyok a piaci feszültségek, csökken a bizalom a feltörekvő piacok iránt. Sajnos nem múltak el a befektetők aggodalmai erre a hétre sem, s a forint ijesztően nagyot gyengült annak ellenére, hogy a hazai fizetési mérleg többlete, a reálgazdaság állapota ezt nem indokolta. Már hétfő délelőtt 306 forint fölé került az euró, azután volt a héten 314 is.

Nem tett jót az árfolyamnak Matolcsy György jegybankelnök nyilatkozata sem, miszerint még van tere a kamatcsökkentésnek. Rossz hír volt az is a forintnak, hogy szerdán a Fed tovább csökkentette az eszközvásárlási programját. Erre is számított mindenki, de egy kicsi remény volt arra, hogy a Fed a felzárkózó piacok zavarai láttán visszavesz a „taperingből”, ám ez nem következett be.

Feltehetően az exkormánytag jegybankelnök függetlenségét kívánta azzal aláhúzni Orbán Viktor miniszterelnök, hogy kizárólagos jegybanki hatáskörnek nevezte az árfolyamkérdést, Matolcsy viszont arról beszélt: „olyan időket élünk, amikor a kormányoknak és jegybankoknak nagyon szorosan együtt kell működni, össze kell fogni”.

Ez a hét sem múlt el rezsicsökkentéses hír nélkül, most az borzolta a kedélyeket, hogy a központi árszabályozás fokozatos eltörlését javasolja az Európai Bizottság. Ha megvalósulna, az a rezsicsökkentés eddigi meglehetősen egyszerű módjának a végét jelentené, de a választásokig ezzel a kormánynak nem lesz gondja, annál lassabban őrölnek az unió malmai.

A vártnak megfelelően kedvezőnek látszó magyar munkanélküliségi adat jött ki, a munkanélküliségi ráta 9,1 százalék. Ünneprontásnak tűnhet a téli közmunkaprogramot emlegetni, még inkább azt szóba hozni, hogy újabb 100 embert küld el a Dunaferr.

makrogazdasági hírek jöttek az USA-ból, az amerikai gazdasága 3,2 százalékkal bővült a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbi szinthez képest.

Megoldódni látszik a pénztárgépmizéria, azok a boltosok, akik az Alt Cash és a Japan Cash Sam4s kasszáit választották, most ugyanazzal a kóddal adhatnak le újabb rendelést engedéllyel rendelkező pénztárgépre, és újra igényelhetik a kasszavásárlásra adott állami támogatást is. A probléma nyomán egy fej is a porba hullt: Varga Mihály felmentette a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) főigazgatóját, Király Pétert.