Inkább felejtsük el az előző hónapot

Vágólapra másolva!
Nem igazán szerepeltek jól a tőzsdék janurában, ráadásul villámgyorsan találunk pár számot, ami a gyenge teljesítményt még rosszabb színben tünteti fel.
Vágólapra másolva!

Mindjárt elég azzal kezdeni, hogy januárban 3,56 százalékot esett az S&P 500. Ez már önmagában elég ok lenne a szomorúságra, mivel utoljára 2012 májusában zárt ennyire rossz hónapot az amerikai piac, ráadásul mikor tavaly augusztusban "nagyot" esett a piac, akkor is csak 3 százalékot ért el a havi visszaesés.

Ennél azonban kicsit jobban is érdemes belenézni az amerikai piacokba, hiszen ha az S&P 500 szektorait megvizsgáljuk, akkor már látható, 10-ből 8 szektorban egyáltaláb nem voltak pluszok. Ráadásul ha a közmű szektorral nem számolnánk, akkor még nagyobb lenne a visszaesés, mivel 4,8 százalékos növekedést tudott felmutatni.A ciklikus fogyasztási termékeket gyártó cégek, valamint az energiaipari vállalatok pedig átlagosan 5 százalék körüli mínuszokat halmoztak fel.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ráadásul ha az összes vállalatot egyesével is megvizsgáljuk, akkor az 500 cégből csupán 178 olyat találunk, ami képes volt emelkedésre, ezzel szemben 322 vállalat árfolyama már csökkent. Az emelkedők aránya tehát 35,6 százalékos, míg a visszaeső részvények 64,4 százalékát teszik ki az S&P 500-nak.

Ezzel pedig alapvetően kijelenthető, hogy az S&P 500 visszaesését nem csak néhány, vagy viszonylag nagy súllyal rendelkező vállalat gyengélkedése okozza, hanem valamennyi szektor, illetve a cégek lényegesen nagyobb része "benne van a buliban". Ez pedig azért jelzés értékű, és nem éppen kedvező hír a bikák számára.

Ugyanakkor - hogy ne legyen olyan negatív a lezárás - érdemes megemlíteni, hogy az igazán heves korrekciók esetében a kisebb vállalatok általában nagyobbakat szoktak esni, mint az igazi blue-chipek, most azonban erről nincs szó. A Russell 2000 ugyanis csak 2,8 százalékot esett, így ez halvány reménysugár lehet a bikák számára, hogy a február már az emelkedésről fog szólni. (A mai határidős indexeket elnézve eddig bizakodhatnak a bikák..)

Az S&P 500 teljesítménye az elmúlt hónapokban. Forrás: Bloomberg, Investor.hu