Újfent gyengül a forint

Vágólapra másolva!
Alig nyitottak ki az európai piacok és máris nagyobb mozgásokat lehet látni a forint piacán.
Vágólapra másolva!

16:23 - Vissza a korábbi szintre

Hiába mutatott délelőtt kisebb erősödést a forint, délutánra már nem sikerült megtartani a 311 körüli szinteket, és 313-ig gyengült vissza a forint az euróval szemben. Ez elsősorban a nemzetközi hangulattal magyarázható, ami az amerikai piacnyitás után tovább romlott, és vaskos mínuszba csúsztak vissza a főbb indexek.

A forint árfolyama az euróval szemben. Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A feltörekvő piaci devizák közül azonban most nem a forint szerepel a leggyengébben, sőt, a magyar deviza még inkább az élmezőnyben található a mai teljesítmény alapján.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A technikai kép azonban továbbra is úgy fest, hogy rövid időn belül akár a 316 eurós szintnél is megfordulhat a forint, ahol egy markánsabb ellenállás található, miközben a támasz 308 közelében található.

Az EURHUF napi grafikonja Forrás: Bloomberg, Investor.hu

10:59 - Beerősítettünk

Sikerült magára találnia a forintnak a délelőtt, 314 közeléből egészen 311,4-ig jutottak vissza a jegyzések az euróval szemben, miközben a dollárral is 230,7-ig jött vissza a forint. Ebben valamelyest szerepe lehet egy jó makroadatnak is, a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 57,9 pont lett a decemberi 50,2 pont után.

A forint árfolyama az euróval szemben. Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ráadásul valamennyi fontosabb feltörekvő piaci deviza közül a forint mutatja az egyik legnagyobb erősödést az euróval szemben, nála csak a lengylet zloty tud nagyobb pluszt felhalmozni. A forint erősödése tehát alapvetően a főbb feltörekvő piaci devizák gyengülése mellett zajlik.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

09:32 - Táncolni kezdett a forint

Percekkel a nyitás előtt ismét 314 forint közelébe került az árfolyam, ám innen sikerült 312,5 közelébe visszatérni az euróval szemben. Nem sokáig tartott viszont az erősödés, és jelenleg újfent 314 forint közelébe tart a forint.

A forint árfolyama az euróval szemben Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ez főleg a nemzetközi hangulattal magyarázható, mivel az európai piacok is folyamatosan hol pluszban, hol pedig mínuszban találhatóak percekkel a nyitás után.

Nagy kérdés, hogy a forint hogyan szerepel majd a múlthéten látott tekintélyes gyengülés után, amit elsősorban a nemzetközi hangulat romlásával magyarázhatunk, de feltehetően a jegybanki kommunikáció sem tudta megnyugtatni a piaci szereplőket.