Kína a legnagyobb kockázat a piacokra

Vágólapra másolva!
Kína a legnagyobb kockázat és a legnagyobb kérdőjel a piacok számára. Ezt állítja Bill Gross, a világ legnagyobb kötvényalapjának a vezére, aki a tőzsdék mostani mélyrepüléséről is kifejtette véleményét. 
Vágólapra másolva!

Gross szerint:

  • A feltörekvő országok közül Kína számít a legrejtélyesebbnek, mivel senki nem tudja, hogy pontosan milyen folyamatok zajlanak a gazdaságban és pénzügyi rendszerében – mondta el a PIMCO vezére a Bloombergnek adott nyilatkozatában. Így csak tűnődhetünk a valódi kínai folyamatokról, és az ottani lehetséges problémákról. Ennek következtében pedig Kína (és gazdasági növekedése) a legnagyobb „kérdőjel” és egyben a legnagyobb kockázat a piacok számára.
  • A részvények árfolyama azért esik, mert az USA gazdasági lassulására utaló jelek érkeznek, amivel párhuzamosan Kína is egyre jobban veszít lendületéből, és a Fed is elkezdte csökkenteni a tőzsdei ralit tápláló QE3 programját. A Kínával kapcsolatos bizonytalanság is nyugtalanná teszi a befektetőket, akik emiatt inkább ismét a biztonságos menedéknek tekintett fejlett piaci kötvényeket keresik a kockázatos részvények helyett.
  • A világgazdaság lassú ütemben fog bővülni idén, és különösen az USA miatt lehet aggódni, mivel erősen kétséges, hogy az idei évre előrejelzett 3 százalékos gazdasági növekedés megvalósul.
  • A PIMCO is elkezdett jelentős mennyiségű kötvényeket venni a héten, jellemzően négy-ötéves lejáratú amerikai állampapírokból zsákolt be. Gross úgy véli, hogy a Fed idén még nem nyúl a rekordalacsony alapkamatokhoz, így kamatemelés nem veszélyezteti a kötvénybefektetéseket.
  • Noha a feltörekvő piaci eszközök egyre olcsóbbak lesznek, az országok problémái eltántorítják a befektetőket az ottani befektetésektől. A nagy folyó fizetési mérleg hiányok, a kényszerű kamatemelések növekedést visszafogó hatásai mind veszélyeztetik a gazdasági növekedést a feltörekvő gazdaságokban.

Kapcsolódó cikkek: