VM: fontos a szakmai szervezetek és a kiskereskedők kapcsolata

Vágólapra másolva!
A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja és üdvözli a mezőgazdasági szakmai szervezetek és az élelmiszer-kiskereskedelem együttműködését, mondta Feldman Zsolt szerdán az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy az első kiskereskedelmi áruházlánc tagja lett a tejágazatot képviselő szakmaközi szervezetnek.
Vágólapra másolva!

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár leszögezte, a szakmaközi szervezetek hozzájárulnak a piac jobb szervezéséhez, a hatékony termeléshez, az együttműködés növelheti a magyar termékek arányát a belföldi kiskereskedelmi forgalomban. Így kölcsönös érdekekre épülő, méltányos keretet biztosítanak egy-egy mezőgazdasági ágazat összehangolt működéséhez.

A helyettes államtitkár emlékeztetett: a tárca az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az Európai Unió által is támogatott szakmaközi szervezetek Magyarországon is fejlődjenek, mert a termelők, a feldolgozók és a kereskedők összefogásával segítik a piaci folyamatok koordinálását. A tervek között szerepel a vetőmag, a szőlő-bor, a hús, a baromfi és a gabona ágazatban a szakmaközi szervezet létrehozása.

A magyar tejtermelők és -feldolgozók belföldi piaci pozíciójának javulását eredményezheti, hogy több kiskereskedelmi áruházlánc is csatlakozik a Tej Terméktanácshoz, elsőként az Auchan Magyarország Kft. a múlt pénteken. Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy a Tesco és a Spar hipermarket-lánccal is tárgyalnak a csatlakozásról.