Az EKB óvná Matolcsyt a kormánytól

Vágólapra másolva!
Kiadta véleményét az Európai Központi Bank arról a magyar szabályozási tervről, amely kötelezővé tenné a vagyonnyilatkozatot a jegybanki vezetőknek és a monetáris politikai döntéshozóknak. Az EKB szerint ez egy újabb lehetőség a jegybanki függetlenség csorbítására.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) ismét figyelmeztette Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a jegybank függetlenségét. Január 31-i dátummal február 6-án publikálták azt a véleményt, amelyet a jegybanktörvényt is érintő magyar változások miatt kellett kikérni a frankfurti intézménytől.

Ezúttal azt kifogásolták, hogy a kormányzat a kinevezett jegybankárokat az eltávolításukkal fenyegetheti, ha nem adnak le vagyonnyilatkozatot. A tervezett szabályok alapján elméletileg előfordulhatna olyan eset, hogy Matolcsy György nem ad le vagyonnyilatkozatot, és emiatt átmenetileg nem gyakorolhatná a jegybankelnöki feladatait.

A magyar jegybanktörvény ugyanis úgy módosulna, hogy a jegybanki tisztségviselők nem gyakorolhatják jogosítványaikat, és nem kaphatnak fizetést, ha nem adnak le vagyonnyilatkozatot. "A szankció gyakorlatilag az MNB elnökének, alelnökeinek és a Monetáris Tanács tagjainak átmeneti felmentését teszi lehetővé" – olvasható az EKB véleményében. A jegybanki döntéshozókat azonban nem lehet ilyen ügyekkel sakkban tartani, mert az alkalmas lehet a döntéseik befolyásolására.

Az európai törvények szerint csak akkor lehet eltávolítani egy kinevezett jegybankárt, ha súlyos ügyben elítélik, vagy ha nem képes tovább ellátni a feladatait (például súlyos betegség miatt).

A jegybankot érintő szabályváltozásokra az elmúlt években is hasonlóan reagált az európai jegybank. Például akkor, amikor még Simor András elnöksége idején 2 millió forintban korlátozták az alkalmazottak fizetését. A 2012-es vitában még azt is kifogásolták, hogy a jegybankelnöknek két esküt kell tennie, mert "az eskü nem befolyásolhatja az MNB elnökének, az alelnököknek és a monetáris tanács tagjainak személyi függetlenségét".

Az EKB a csütörtökön megjelent véleményében megismételte azt a korábban is jelzett kritikáját, hogy a magyar jegybanktörvény túl gyakran változik. 2010 óta "számos alkalommal módosították", illetve "kétszer teljesen át is dolgozták" – olvasható a kritikában. Szerintük a gyakori változás instabillá teheti az MNB működését.

Kövessen minket a Facebookon is!