Egyre nagyobb a pesszimizmus

Vágólapra másolva!
A csúcsról már tekintélyesnek mondhatót esett az amerikai részvénypiac, így az elsőszámú kérdés már az, hogy vajon mikor jön a kötelezőszerű felfele korrekció? Ha hiszünk a hangulati indikátorok előrejelző erejében, akkor az egyre nagyobb pesszimizmus már arra utalhat, hogy talán nem kell sokat várnunk.  
Vágólapra másolva!

Igen nagy esésekkel távolodott el történelmi csúcsától az amerikai részvénypiac (és ennek megfelelően a világ többi része is), ami a befektetői hangulat romlásában is kézzel fogható. Az AAII által heti rendszerességgel készített kisbefektetői felmérés legfrissebb adatai szerint a megkérdezetteknek már valamivel több, mint harmada pesszimista az S&P 500 index alakulására, és csak kevesebb mint harmaduk az optimista.

Forrás: Investor.hu

Ez azért lehet fontos, mert ha a piaci pesszimizmus erősödik, az jellemzően jó jelzés szokott lenni a közelgő fordulatra. Fontos azonban azt is hozzátenni, hogy az indikátor akkor ad megbízhatóbb jelzést, ha extrém mértékű pesszimizmust vagy optimizmust tükröz, erről pedig még egyelőre nincs szó.

Forrás: Investor.hu

Kétség kívül nagyra duzzadt ugyan a pesszimzmus, de még az elmúlt pár évben is volt a mostaninál sokkal borongósabb hangulat a tőzsdén. Szóval egyáltalán nem lehetünk abban biztosak, hogy a felfele korrekciónak eljött már az ideje, mindenesetre egyre közelebb lehetünk hozzá.

A hangulati jelzések ellenére viszont továbbra sem szabad elfeledni, hogy a befektetők a romló globális növekedési kilátásokat kezdik árazni, aminek akár hosszabban és mélyebben elhúzódó negatív hatásai is lehetnek, függően például a feltörekvő piaci események alakulásától.