Még mindig Ciprus a magyar offshore paradicsom

Vágólapra másolva!
Mérsékelten ugyan, de csökken azon magyar cégek száma, amelyeknek a tulajdonosa valamelyik offshore országbeli cég; a legtöbb magyar cégtulajdonos Cipruson, a Seychelle-szigeteken és Hollandiában székel a Bisnode üzleti információszolgáltató elemzése szerint.
Vágólapra másolva!

A Bisnode közleménye ismerteti: az Európai Unió és az Egyesült Államok adóparadicsomokra irányuló, folytatódó nyomásgyakorlásának következményeként az adóparadicsomokban tevékenykedő cégtulajdonosok száma Magyarországon 2013-ban 3,1 százalékkal csökkent, míg egy évvel korábban még 2,33 százalékkal növekedett. Szlovákiában ugyanakkor nő az offshore országokhoz köthető cégek száma, 2013-ban több mint 5,5 százalékos növekedést könyveltek el, ráadásul arányaiban is több offshore vállalkozás tevékenykedik, mint Magyarországon.

A Cipruson bejegyzett magyar cégtulajdonosok száma a ciprusi pénzügyi válság hatására egy év alatt 7,8 százalékkal mérséklődött, de csökkenés volt tapasztalható Hollandiában (2,6 százalék) és a Seychelle-szigeteken is (1,9 százalék). Cipruson 1469, a Seychelle-szigeteken 1303, Hollandiában pedig 1246 magyar cégtulajdonos volt bejegyezve 2013 végén.

Az említett három országon kívül kedvelt offshore célpont még Svájc, Panama, Belize, Luxemburg és Liechtenstein is. Ezekben az államokban is több mint 500 működő magyar cégnek van tulajdonosa, de közülük Belize volt az egyetlen, ahol nőtt a Magyarországhoz kapcsolódó cégek száma. Néhány száz cég kötődik a Marshall-szigetekhez, Hongkonghoz, Írországhoz, illetve Gibraltárhoz is. A közlemény szerint a Top 10 célpont közül a működő magyar cégek tulajdonosainak körében leginkább Ciprus és Panama népszerűsége csökkent, míg Hongkong, a Marshall-szigetek vagy Belize több magyar céggel "büszkélkedhetett" mint egy évvel korábban.

Seychelle-szigeteki tulajdonossal alakult a legtöbb új magyar offshore cég 2013-ban, ami a szlovákiai cégek körében is a legnépszerűbb célpont volt. Magyarországon 77, míg Szlovákiában 40 új cég jött létre a szigeteken működő tulajdonossal. Ezt követően Ciprus, Belize, Svájc, Panama és Hollandia volt a legnépszerűbb adóparadicsom.

Új offshore cégnek azt a vállalkozást tekintik, amelyik az adott időszakban alakult valamelyik kedvező adózású országban, vagy már hosszabb ideje tevékenykedett ott, de a megjelölt időszakban lett tulajdonosa az adott országbeli cég.