Lézer eddig is volt, de oktatás csak mostantól

Vágólapra másolva!
Még a régióban is kivételes dobásnak számít az Edutus Főiskola vadonatúj büszkesége: ma felavatták lézerlaboratóriumukat.
Vágólapra másolva!

Eddig két lézerberendezést és megmunkálócellát telepítettek a Térségi Integrált Szakképző Központban, amihez a tatabányai főiskolán majd négy oktató- és mérőszobát alakítanak ki, tájékoztatott az átadón Valenta László, a műszaki intézet vezetője. A szobák majdnem készen vannak, ezekben gyártástechnológiai, automatizálási és robottechnikai, valamint számítógépes tervező-modellező és méréstechnikai oktatás zajlik majd.

Maga a labor több területre nyit kaput: a lézertechnika-oktatásban épp úgy szerepet játszik, mint a kutatás-fejlesztésben, vagy akár a kisszériás gyártásban. Az MTI megtudhatta Valentától, hogy a létesítmény csaknem milliárdos költség – több mint 950 millió forintból épült meg –, az összeget két pályázaton nyerték el. A főiskola a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel pályázott. A cég a magyar lézertechnológiai egyik meghatározó szereplője.

A TISZK-ben elhelyezett létesítmény főszereplője egy 400 millió forint értékű, 4000 watt teljesítményű, nagyon nagy sebességgel, nagyon magas precizitással vágó lézer, illetve egy kisebb lézer és a hozzá tartozó robot. Ez a berendezés szabadabban mozog, bonyolultabb felületeket képes megmunkálni, és a legnehezebb programozási feladatokat lehet vele gyakorolni.

Skultéty Tamás, a Bay Zoltán kft. ügyvezető igazgatója elmondta, Magyarországon 500 ipari lézer működik, lézertechnológiai képzés viszont eddig sehol nem volt. Az Edutus Főiskolán 2012-ben indult el mechatronikai mérnök alapszak lézertechnikai szakiránnyal. A lézer egy induló, sokmilliós kutatási projektet is kiszolgál, amely az Edutus Főiskola, a győri Széchenyi István Egyetem és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésével zajlik.