Nagy buli a biotech

Vágólapra másolva!
Történelmi csúcsig mászott fel a belga biotechnológiai cég, az UCB. Innen ugyan lefordult, de egyáltalán nem elkeserítő a kép, sőt, kis szerencsével akár folytathatja is a hegymenetet a részvény, még ha nem is azonnal.
Vágólapra másolva!

Rég nem látott szintekkel kacérkodik a belga UCB (Brüsszel), a részvény az 1999-ben felállított, és legutóbb 2007 legelején megközelített történelmi csúcsához kapaszkodott fel az elmúlt hónapokban. A brüsszeli székhelyű, közel 10 milliárd eurós kapitalizációjú UCB különféle területeken felhasznált biotechnológiai gyógyszereket gyárt és értékesít világszerte.

Az UCB havi grafikonja. Forrás: Investor.hu

A rövidebb távú, heti grafikonra tekintve is ígéretesen fest a részvény technikai képe, a részvény 2010 óta stabil emelkedő trendben mozog, sőt, 50 eurónál fontos ellenállási szintet is sikerült áttörnie 2013 végén, a 2013 közepén indult, rövidebb távú (elég meredek) emelkedő trendet követve. 55 euróról, a történelmi csúcs szintjéről fordult vissza 2014 legelején.

Némi óvatosságra int, hogy az MACD és az RSI indikátor is eladási jelzést adott, előbbi épp most metszi felülről a szignálvonalat, utóbbi pedig a közelmúltban kilépett a túlvett zónából, ami szintén negatív jelzés. Ezzel együtt az 50 eurós szint akár támaszt is adhat a részvénynek, ez alatt pedig a 47 eurónál mozgó 50 hetes mozgóátlagban bízhatunk.

Az UCB heti grafikonja. Forrás: Investor.hu

A napi grafikonon ugyanez a megtorpanás látszik, de nagy bajról egyáltalán nincs szó. 2014-ben, ahogy bizonytalanabbá vált a piaci környezet, az UCB is korrigálni kezdett, de az esést megállította az 50 napos mozgóátlag, és továbbra is e felett mozog az árfolyam.

Sőt, az előttünk álló időben akár látványos elmozdulás is jöhet, igaz, az irányát nehéz megjósolni. Az árfolyam ugyanis egy kisebb szűkülő alakzatban mozog, amiből előbb-utóbb ki kell törnie. Az emelkedés esélyét növeli, hogy lefelé fontos támaszok állhatják útját a részvénynek, felfelé viszont lényegében a csúcsig szabadnak tűnik az út. Ráadásul mintha épp felfelé próbálna kikúszni az alakzatból a részvény.

Egy intenzívebb letörés a formációból ezzel együtt lefelé is elindíthatja a papírt, ez esetben az 50 eurónál található támaszban és az ezt erősítő emelkedő trendvonalban bízhatunk. Ha idáig süllyed a részvény, az alapjában nem rontja még el a technikai képet. Ha tovább folytatná az esést, akkor a 46-47 eurónál lévő 200 napos mozgóátlagban bízhatunk.

Az UCB napi grafikonja. Forrás: Investor.hu