Ugrásra készen a holland cégek

2014.02.07. 09:51

Erősnek bizonyulnak a fontos technikai támaszok a Philips és a Randstad árfolyamánál is, még az elmúlt hetekben látott gyenge hangulat sem tudta elrontani a heti grafikonon látható kedvező összképet. Az említett vállalatok pedig már mozgolódnak, és hamarosan meg is lódulhatnak korábbi csúcsaik felé.

Februárban közelebbről is megismerkedhetnek ügyfeleink a párizsi, amszterdami és brüsszeli piacokkal, ugyanis legújabb akciónk keretében kedvező díjak mellett lehet kereskedni a börzéken forgó értékpapírokkal!

Az akció részleteiről az alábbi oldalon tájékozódhat: Kereskedjen európai részvényekkel szinte ingyen!

PHILIPS (Amszterdam): Szintjére talált

Fontos szinteknél jár a Philips árfolyama, az elektronikai társaság éppen a 61,8 százalékos Fibonaccival küzdött meg az elmúlt napokban, és látszólag sikerrel veszi az akadályt.

Jó eséllyel felfelé is pattanhat az árfolyam, ami a túladott zóna közelében lévő RSI is támogatgat. Ráadásul a közeljövőben még akár az MACD is vételi jelzést adhat, bár egyelőre ettől még messze van.

Amikor az elmúlt hónapokban vételi jelzést adott az MACD indikátor, akkor mindig remek beszállónak bizonyult, ráadásul ilyenkor mindig rendre át is törte az 50 napos mozgóátlagot.

Ha ez sikerülne, akkor akár a 28 eurónál lévő korábbi lokális csúcsig is eljuthat a részvény.

A Philips napi grafikonja (Amszterdam)Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Továbbra is töretlen az emelkedő trend a heti grafikon alapján, ráadásul támaszként még a korábbi ellenállást jelentő 25 eurós szint is a részvény segítségére lehet.

A Philips heti grafikonja (Amszterdam)Forrás: Bloomberg, Investor.hu

RANDSTAD HOLDING (Amszterdam): Töretlenül halad

Továbbra is töretlen emelkedésben a Randstad árfolyama, miután az elmúlt hónapokban már másodszorra is megfogta a nagyobb eséstől az emelkedő trend a részvényt.

Az MACD ugyancsak közelít a vételi jelzéshez, főleg akkor, ha az 50 napos mozgóátlagot sikerrel hagyná maga mögött az árfolyam. Rövid időn belül elérhetünk így a korábbi 50 eurós árfolyamig is.

A Randstad napi grafikonja (Amszterdam)Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Támogatja ezt a heti grafikonon látható 76,4 százalékos Fibonacci szint is, ami szinte pont az 50 euróval esik egybe.

Ez alapján pedig még az se lenne kizárt, hogy végül a korábbi történelmi csúcsot jelentő 62 eurót is megcélozza a Randstad.

A Randstad heti grafikonja (Amszterdam)Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)
Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.
A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.
Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.
Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.