Egy takarék beperelte a magyar államot a takarékok államosítása miatt

Vágólapra másolva!
Egy takarékszövetkezet, amelynek az ügyvezetője 20 éve Fidesz-párttag, és a párt delegálja a megyei képviselőtestületbe, az emberi jogi bíróságon perel a Fidesz-kormány intézkedése, a takarékok államosítása miatt.
Vágólapra másolva!

A Mohácsi Takarék Bank részvényesei az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak, hogy állapítsa meg: amikor tavaly nyáron a parlament államosította a Takarékbankot, és kényszerpályára küldte a takarékszövetkezetek tulajdonosait, azzal kárt okozott a szövetkezetek gazdáinak - írja a Népszabadság.

Pávkovics Gábor, a pénzintézet ügyvezető igazgatója és egyik tulajdonosa úgy fogalmazott: megérti a kormány törekvését, hogy egy új magyar bank jöjjön létre, amely képes a "takarékszövetkezeteknél funkciótlanul heverő 900 milliárd forinttal" ellensúlyozni a magyar gazdaságban jelen lévő forráshiányt, szerinte mégis kárpótlás jár a szövetkezetek tulajdonosainak, akiktől jogokat vettek el. Az ügyvezető azt nem nevesítette, hogy milyen kárpótlást vár a Mohácsi Takarék, de szerinte biztos, hogy Strasbourgban nyerni fognak. Ugyancsak biztos abban, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondja majd ki a takarékszövetkezetekről szóló törvényt, de szerinte a kormány majd módosítja a kifogásolt pontokat, s ha "vargabetűkkel is, de eléri" majd, amit akar.

Az ügyvezető, aki 1993 óta Fidesz-tag, és 1998-tól a párt delegáltja a Baranya megyei képviselő-testületben, kérdésre válaszolva azt mondta: nem érzi, hogy a beadvány óta megfagyott volna körülötte a levegő a pártban. "Igaz, eddig még kevesen értesültek a beadványról - tette hozzá.

A takarékszövetkezeteket tavaly nyáron, egy villámgyorsan lezavart törvénnyel hajtotta a kormány lényegében állami gyámság alá. A takarékok központi bankjában, a Takarékbankban pár százmillió forintos tőkeemeléssel az állam többségi tulajdonba került, létrehoztak egy új integrációs szervezetet, beterelték szinte az összes takarékot - Orbán Viktor közeli ismerősének, a Videoton focicsapat tulajdonosának, Garancsi Istvánnak az érdekeltségébe tartozó Duna Takarék megúszta az állami irányítás alá terelést -, azóta a takarékok jó része és az állam között áll a bál. A takarékok jó részének érdekképviseletét ellátó szervezet beperelte az államot.

Akkor az volt a mondás, hogy megerősítik a szektort, 1-2 év alatt egységes informatikai rendszert vezetnek be a takarékszövetkezeteknél, ehhez képest fél év sem telt el, máris meghirdette az állam a Takarékbank állami tulajdonrészének eladását. A részvénycsomagra egyetlen ajánlat érkezett, onnan, ahonnan a takarékok sejtették: a takarékszövetkezeti törvényt kidolgozó Vojnits Tamás kormánybiztos cége és a Spéder Zoltán által vezetett FHB Bank (Spéderhez kötődik Vojnits) a Magyar Takarék Zrt-n keresztül pályáztak.

A történet cikkeit itt olvashatják.