Vágólapra másolva!
Drága termék, de nem ugyanúgy drága mindenhol. Magyarországon az adók sokat rontanak a helyzeten.
Vágólapra másolva!

A világon a hatodik legdrágább ország Magyarország, legalábbis ami az iPhone árát illeti, a magyar fogyasztóknál csak Brazíliában, Jordániában, Törökországban, Romániában és Görögországban fizetnek több dollárt egy 16GB-os iPhone 5S készülékért. A hajszálnyival 1000 dollár feletti ár egyébként közel másfélszerese a 707 dollárnak, amit az amerikai fogyasztók kénytelenek fizetni a csúcsmobilért (az adatok ráadásul valószínűleg az elmúlt két hét drasztikus forintgyengülése előtti állapotot tükröznek).

Sok oka lehet ennek a relatív drágaságnak, de ha tovább böngészgetjük a MobileUnlocked interaktív infografikáját, akkor egy fontos tényező szembeötlő: a mindenféle adóktól, vámoktól megtisztított árakkal Magyarország lényegesen kedvezőbb helyre kerül a listában (14. legdrágább a listán szereplő 48 országból), fejlett európai országok, így Németország, Franciaország vagy éppen Ausztria és Svájc mögé. Azaz az iPhone jelentős részben a nálunk kivetett adók miatt olyan drága, bár kétségtelenül a termék "alapára" is igen borsos (Brazílián, Jordánián és Törökországon az adók kiszűrése sem segít, ők a legdrágább iPhone-ok hazái így is).

Persze a fejlett országok nominális értelemben vett drága iPhone-ja a gazdasági teljesítményhez képest még mindig elérhetőbb, mint a feltörekvő piacokon. Az egy főre eső nemzeti összterméknek (GDP) 5,15 százalékát vagyunk kénytelenek kicsengetni egy iPhone 5S-ért, míg ugyanez az arány Franciaországban 2,75 százalék, Németországban pedig 2,48 százalék. Persze még így sem vagyunk szerencsére olyan helyzetben, mint India vagy Vietnám, ahol az egy főre eső GDP 22,7, illetve 19,8 százalékát kell kifizetni egy iPhone-ért.

Így néz ki a világ az iPhone-árak szempontjából. Nem állunk jól. Forrás: Mobile Unlocked