Dollármilliárdokat kaszáltak Sorosék

Soros György, CEU, gazdasági konferencia
Vágólapra másolva!
Tavaly 5,5 milliárd dolláros nyereséget hozott össze befektetőinek Soros György hedge fundja, a Quantum Endowment, így történetének második legjobb évét zárta a magyar származású milliárdos alapja.
Vágólapra másolva!

A valaha volt második legjobb évét zárta tavaly Soros György magánalapja, a Quantum Endowment – írja a Financial Times. Az alap 5,5 milliárd dollárnyi nyereséget ért el 2013-ban. (Az alapba a guru 2011-es döntése miatt csak Soros családja és hozzátartozói fektethetnek be).

Az 5,5 milliárd dolláros profitnál többet csak 2009-ben ért el a 28,6 milliárd dollárt kezelő alap, amikor helyesen spekuláltak a pénzügyi válság végére. Abban az évben 29 százalékos éves hozamot ért el a Quantum, míg tavaly közel 23 százalékos profitot sikerült kimutatniuk. Érdemes kiemelni, hogy százalékos hozamban a tavalyinál nagyobb profitot jónéhány alkalommal elért az alap, azonban akkor jóval alacsonyabb volt az alapban kezelt vagyon, így a dollárban kifejezett nyereség is alacsonyabb volt a tavalyi 5,5 milliárd dollárnál.

A tavalyi remek teljesítményével a Quantum Endowment lett a világ legsikeresebb alapja, mivel 1973-as alapítása óta 39,6 milliárd dollárnyi nyereséget termelt befektetőinek. Ennél többet egy alap sem hozott össze ügyfeleinek, a második helyezett Ray Dalio és Bridgewater Pure Alpha alapja 39,2 milliárd dollárnyi profitot tud felmutatni.

Forrás: LCH Investment, FT.com, Investor.hu

Sorosékon kívül csak négy alapkezelő ért el négy milliárd dollárnál magasabb profitot tavaly, akik elsősorban a részvénypiaci ralinak köszönhetik a kiemelkedő nyereségeket. Ez a négy alapkezelő a Lone Pine and Viking, a Tiger Management, az Appaloosa és a Baupost.

A legjobb 20 hedge fund messze kiemelkedett tavaly társai közül, és jelentősen felülteljesítették a piaci átlagot. Azonban a legjobb alapok remek teljesítményével szemben a többi kisebb hedge fund nem mutathat fel ilyen szép eredményeket, ami miatt az összes hedge fund teljesítményét mérő HFRI Composite index is csupán 9 százalékos pluszt ért el tavaly. Az amerikai részvénypiacok teljesítményét mérő S&P 500 index közel 30 százalékot ugrott tavaly. Az utóbbi öt évet vizsgálva még látványosabb a hedge fundok lemaradása, a HFRI index csupán 25 százalékot emelkedett, miközben az S&P 500 több mint 97 százalékot száguldott.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mi az a hedge fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.