Több ezer embert küld el a Barclays

Vágólapra másolva!
12 ezer fős leépítést jelentett be a Barclays, miután pocsékul alakultak a bank tavalyi eredményei. Nagy-Britannia egyik legnagyobb pénzintézete a befektetési banki üzletágának gyengélkedésétől, és a magas költségektől szenvedett. Mindezek ellenére 10 százalékkal több bónuszt fognak kiosztani, mint tavaly. 
Vágólapra másolva!

A Barclays ma tette közzé tavalyi teljes gyorsjelentését:

  • Ahogy a hétfői főbb, előzetes számokból sejteni lehetett, elsősorban a befektetési banki üzletág (Barclays Capital) pocsék teljesítménye helyezte nyomás alá a Barclays tavalyi eredményeit.
  • Az egység 329 millió fontos adózás előtti veszteséget hozott össze a tavalyi negyedik negyedévben, miközben egy évvel korábban még 760 millió fontos profitot termelt. Az egész éves profit 37 százalékkal, 2,5 milliárd fontra zuhant vissza a befektetési banki egységnél.
  • A Barclays Capital gyengélkedése nem egyedi eset, a világ legtöbb nagy bankjának befektetési banki divíziója szenvedett tavaly a kötvénypiacok mélyrepülése, és így a forgalom visszaesése miatt. A Goldman Sachs januárban közölte, 2013 volt az utóbbi évtized legrosszabb éve a kötvénykereskedési üzletáguknál.
  • A bank negyedik negyedéves adózás előtti profitja 191 millió fontra zuhant vissza, ami 86 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbi 1,36 milliárd fontos nyereségnél. Ebben a több mint egy milliárd fonttal emelkedő operatív költségek játszottak nagy szerepet.
  • A Barclays a visszaeső eredmények miatt bejelentette, 12 ezer alkalmazottját fogja elbocsátani világszerte költségcsökkentések céljából. A brit bank bevétel arányos költségei jóval magasabbak a versenytársakénál, emiatt 1,7 milliárd fontos költségcsökkentést kívánnak elérni 2015 végére, ennek tudhatóak be az elbocsátások. A költség/bevétel rátát 60 százalék alá kívánják csökkenteni 2015-re, miután tavaly 71 százalékra emelkedett.
  • A leépítésektől azt várják, hogy a költségcsökkentések révén újra javulni kezdenek az eredmények.
  • Ezek ellenére a bank 10 százalékkal több bónuszt fog kifizetni a tavalyi eredmények után, mint a 2012-es után. Így összesen 2,4 milliárd fontos bónuszt osztanak majd szét.
  • Az eredményeket nem fogadták jól a befektetők, így a Barclays részvényei 5,3 százalékot veszítettek értékükből.
Barclays árfolyama (London) Forrás: Bloomberg, Investor.hu