Túl erős lett az euró a Michelinnek

Vágólapra másolva!
Nem sikerült túl jóra a Michelin tavalyi éve, ugyanis a francia gumigyártó közel nyolc százalékos profitcsökkenésről számolt be, mivel az alacsonyabb nyersanyag költségek nem tudták ellensúlyozni a negatív devizahatásokat. Ellenben az idei évre már optimistább a társaság.
Vágólapra másolva!

A Michelin Európán kívül keresi a növekedési lehetőségeket, hiszen az öreg kontinens autópiaca az elmúlt hat évben zsugorodott. Azonban a feltörekvő piaci devizák lejtmenete (például Dél-Afrika, Argentína) az euróval szemben rányomta a bélyegét a 2013-as profitra.

A cég ugyanis olyan országokban terjeszkedik, mint Brazília, Kína, India és az USA, ahol a kereslet növekedésére számít, míg Európában inkább csökkenti költekezését. Ezzel szeretnék elérni, hogy 2015-re 2,9 milliárd euróra emeljék az üzemi eredmény szintjüket.

A Michelin egyszeri tételektől tisztított üzemi eredménye 2,23 milliárd euróra csökkent 2013-ban, ami még a vártnál is gyengébb lett (várt: 2,227 milliárd, 2012-es: 242 milliárd). A bevételek csak minimálisan maradtak el a prognózisoktól, ellenben a nettó profit négy százalékkal.

Habár ezek nem túl kedvező számok, az idei évre a cég már optimistább, az új piacain gyors bővülésre számít. Az összes bevételt nézve pedig legalább három százalékos növekedést vár. A cég készpénztermelő képessége viszont meglehetősen jó volt már tavaly is, 1,15 milliárd eurónyi szabad készpénzt előállítva. Ez pedig lehetővé tette, hogy a nettó hitelállományát történelmi mélypontra, 142 millió euróra csökkentse.

Forrás: Investor.hu

A cégnél pedig nem állnak le a racionalizálással sem, és mivel a cég dolgozóinak nagyjából hatvan százaléka Európához kötődik, ezért a Michelin közülük bocsátana el többeket is. Még tavaly júniusban jelentette be a társaság, hogy franciaországi üzemét (Joué-les-Tours) 2015-re bezárja, és a 930 alkalmazottból 730 elveszíti majd állását.

Habár a 2013-as számok nem alakultak jól, a jövőre vonatkozó optimizmus, úgy tűnik meggyőzte a befektetőket is, hiszen a részvény árfolyama több mint egy százalékkal emelkedik.

A Michelin árfolyma (Párizs) Forrás: Investor.hu