Mi, magyarok, köztudottan kevés halat eszünk, úgy az európai éves átlag ötödét: bár a halételek élettani hatása kiváló, jótékonyan hatnak a keringésre, a vérnyomásra, a koleszterinszintre, nem is beszélve a telítetlen zsírsavakról és az omega-3-tartalomról, a magyar családok évi alig 4 kilogrammos fogyasztásán – amely jószerivel kimerül a karácsonyi pontypatkóban, és évi néhány tányér halászlében – finoman szólva marad mit felfelé húzni. Segíthet ezen a mától vasárnapig tartó gasztroesemény a Nemzeti Múzeum kertjében.
A látogatók több száz magyar és tengeri halból készült ételt kóstolhatnak meg, illetve igazi kuriózumokat: halkolbászt, halszalámit, aszalt gyümölcsökkel töltött halakat. Lesz élőhal-bemutató, élményhorgászat, a rutinosak próbára tehetik képességeiket a halászléfőző versenyen. A kicsik a csokolédémúzeum jóvoltából kézműveskedhetnek halformájú édességeket, és megcsodálhatják a Tropicarium a helyszínre szállított akváriumának lakóit. A kiállítóteremben Magyarország halfajtáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, részben a Herman Ottó emlékév jegyében. Emellett a szervezők várják a szavazatokat 2014 legjobb halételére.