Gyenge negyedévet zárt az INA

Vágólapra másolva!
1,89 milliárd kunás veszteséget ért el a negyedik negyedévben az INA több egyszeri tétel miatt. Utóbbiakkal tisztított számok azonban 465 millió kunás profitról árulkodnak.
Vágólapra másolva!

Nem zárt túl jó negyedévet a Mol leányvállalata, a horvát INA. A társaság 1,89 milliárd kunás veszteséget ért el a negyedik negyedév során szemben a tavalyi év azonos időszakában elért 252 millió kunával.

Ha az egyszeri tételeket leszámítjuk, akkor viszont 465 millió kunás nyereséget ért el az olajcgé, 32 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Forrás: INA, Investor.hu

A negyedéves számokat több egyszeri tényező is lehúzta. Ilyen volt például a nagyjából 1,5 milliárd kunás értékvesztés szíriai, 738 millió kunás értékvesztés finomítói eszközök miatt és 220 millió kunás adózási tétel is lefelé húzta a nem tisztított számokat.

Kutatás és kitermelés: Csökkenő kitermelés még mindig probléma

A kutatás és a kitermelés üzletág negyedéves teljesítményére negatívan hatott a csökkenő kitermelés. Az INA naponta 38,2 ezer hordónyi szénhidrogént hozott fel a felszínre, ami éves szinten közel 10 százalékos csökkenést jelent.

A társaság ugyanakkor tisztában van ezzel a folyamattal, ami ellen tenni is készülnek. Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának az elnöke elmondta, hogy részt kíván venni a cég az adriai olaj- és gázmező tenderen. A norvég Spectrum cég végzi az Adriai-tenger átfésülését szénhidrogén lelőhelyek után kutatva. A tenderekre pedig áprilisban kerülhet sor.

Áldott Zoltán azt is elmondta, hogy a jelenlegi mezőkön is próbálják növelni a kitermelést. Mint ismeretes a legutóbbi tárgyaláson a horvátok és a Mol képviselői megegyeztek, hogy rövid távon napi 4300 hordóval növelik meg a kitermelést, amire egyébként már Alexander Dodds is utalt egy interjúban.

A gázkereskedelemmel foglalkozó Prirodni Plin nagyobb veszteséget ért el, mint az előző negyedév során és összesen 2013-ban 775 millió kunás terhet rótt a cégre.

Finomítás és kiskereskedelem: Továbbra is nehéz helyzetben a szektor

Az európai olajfinomítók nincsenek könnyű helyzetben, továbbra is rendkívül alacsony árrések mellett tudnak dolgozni. Az INA esetében a crack-sreadek 13 százalékot csökkentek negyedéves szinten.

2013-ban ugyanakkor javult a nagykereskedelem a finomítói szegmensben, növelni tudták az exportot is, ráadásul a finomítókat tovább tudták optimalizálni szigorú költség kontroll mellett.

Összességében egyszeri tételek miatt mutatott ki nagy veszteséget az INA, de továbbra sem jó jel a kitermelés csökkenése, bár az mindenképpen pozitívum, hogy a menedzsment megpróbál mindent megtenni a folyamat megállítása ellen. A finomítói környezet nehézségei már korábban is ismertek voltak, némi optimizmusra adhat okot az éves szinten csökkenő tisztított üzemi veszteség, de a negyedéves szinten emelkedő mínusz ezt árnyalja.