Vágólapra másolva!
A feltörekvő piacok már egy ideje kerülendő terepnek számítanak befektetői körökben. Szakadatlan vonják ki a pénzeket ezekből a régiókból, az árfolyamok bőven lemaradóban vannak a fejlett világtól, és az elemzők közül is úgy kell vadászni az optimista véleményt megfogalmazót. Most mégis találtunk egyet.
Vágólapra másolva!

A Barclays a napokban jött ki egy anyagával, amiben több érdekes grafikon is a feltörekvő piacok mellett szól. Nézzük őket, hogyan látja a helyzetet egy olyan csapat, amelyik a piac fő csapásirányával némiképp szemben helyezkedik el.

Egyrészt nagyon érdekes, hogy a feltörekvő piaci részvények a könyv szerinti értékükhöz képest olyan nyomottan forognak, amire legutóbb a 2008-as válságban volt példa. Fontos megjegyezni egyébként, hogy a mostaninál lényegesen rosszabb képet akkor láthattunk csak, amikor 1997-98-ban az ázsiai és orosz válság pusztított.

Forrás: Investor.hu

Másrészt nagyon érdekes az is, hogy a feltörekvő piacok korábban csak ritkán kínáltak olyan magas eredményhozamot a fejlettekhez képest, mint most.

Forrás: Investor.hu

Nemcsak az előbb említett két esetben, hanem gyakorlatilag a fontosabb értékeltségi mutatók mindegyike szerint mélyen alulértékeltek a feltörekvő piacok, ami persze a velük kapcsolatos nagy pesszimizmus egyenes következménye.

Forrás: Investor.hu

Az olcsóság tehát egyértelműen a feltörekvők mellett szól, persze a mutatókat érdemes fenntartásokkal kezelni. Amennyiben ugyanis a jellemzően később reagáló eredményvárakozások például csökkenni kezdenek, az gyorsan árnyalhatja a most látható kedvező képet, miközben a gazdasági kilátásokat övező kockázatok is indokolttá tehetnek bizonyos diszkontot a fejlett világhoz képest. Másrészt hiába olcsó valami, attól még akár könnyen lehet olcsóbb is a jövőben, szóval csak óvatosan.