A második felvonás az őstermelőké is

Vágólapra másolva!
Őstermelőknek és családi gazdálkodóknak is szól a Növekedési Hitelprogram második szakasza. A hitelkonstrukciók alacsony kockázatúak, a gazdálkodók a termelési ciklus kezdetére minden eddiginél olcsóbb forráshoz juthatnak tárgyi fedezet nélkül.
Vágólapra másolva!

Mintegy 180 ezer gazdálkodó jogosult az uniós forrásból nyújtott egységes területalapú (SAPS) támogatásra, ők körülbelül 5 millió hektár után kapnak pénzt az uniós kasszából. „ A mezőgazdasági vállalkozók 2014-ben hektáronként körülbelül 70 ezer forint területalapú támogatással kalkulálhatnak, amelynek 80-85 százalékát finanszírozzuk meg, így a legjobb minősítésű ügyfeleink hektáronként akár 56.440 forintos hitelösszeghez is juthatnak” – jelezte a bank számításai alapján Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

Az országos adatok szerint a területalapú támogatás 11 százaléka Bács-Kiskun, 10 százaléka Hajdú-Bihar, 9 százaléka pedig Békés megyére jut, majd Szabolcs-Szatmár Bereg megye következik 8 és Jász-Nagykun- Szolnok megye 7 százalékos részesedéssel, míg a sor végén – egyenként 2 százalékos részaránnyal – Komárom-Esztergom és Nógrád megye található, a területalapú támogatásból ugyancsak 2 százalékkal részesedő Budapest mellett. A Növekedési Hitelprogram második szakaszában a SAPS támogatás előfinanszírozása mellett, az agrár-környezetgazdálkodási támogatások, a Natura 2000 gyepterületeken, valamint a kedvezőtlen adottságú területeken gazdálkodáshoz nyújtott kompenzációs támogatások előfinanszírozására is forrást nyújt az OTP Bank.

A Növekedési Hitelprogram második szakaszában az őstermelők is részesedhetnek a 2,5 százalékos hitelből. Számukra, akik nagyon alacsony tartalékokkal gazdálkodnak, olykor döntő fontosságú az ilyen forrás, amelyből akár a gépparkjukat is fel tudják újítani. Az előfinanszírozást nagyon is igénybe vették volna már korábban, csak túl magasnak ítélték a kamatokat.