Idén már jönnek is az első kínai csődök

Vágólapra másolva!
Idén az első csődökre is sor kerülhet a kínai árnyékbankrendszerben a Societe Generale elemzői szerint, akik igen jelentős, 20 százalékos valószínűséget társítanak az ország gazdaságának keménylandolásához. 
Vágólapra másolva!
  • Az elemzők szerint Kínának vissza kell fognia a hitelezés által fűtött, beruházásvezérelt növekedést, ami a gazdaság gyors mélyrepülését fogja eredményezni.
  • Egyelőre minden kínai befektető azt hiszi, hogy az állam minden egyes pénzügyi termék kifizetését garantálja, márpedig az elemzők szerint a kormánynak a hitelleépítés támogatására és pénzügyi liberalizáció irányába történő elmozdulásra tett törekvései miatt hagynia kell majd bizonyos csődeseményeket bekövetkezni.
  • Az ezekre az első, árnyékbankrendszeri csődökre már 2014-ben sor is kerülhet a szakértők szerint, amik rossz esetben pánikszerű reakciókat is kiválthatnak, csődhullámot hagyva maguk után.
  • Alapesetben azonban rendszerszintű pánikkal nem számolnak a SG elemzői, mindenesetre szerintük a kínai GDP nem fog 7 százalék feletti ütemben bővülni.
  • A kínai hitelpiaci és ingatlanpiaci lufi, illetve a gazdaság keménylandolása miatti félelmek kézzel foghatóak befektetői körökben. A Goldman ügyfélkörében például Kína, illetve a feltörekvő piaci hitelkockázatok jelentik a legnagyobb fejtörést (a megkérdezettek közel harmadának).