Kezd bepörögni az európai autópiac

Vágólapra másolva!
Januárban is emelkedni tudtak az új autók eladásai az Európai Unióban, amivel sorozatban az ötödik hónapja bővültek az eladások. Az európai autópiac egy évek óta tartó mélyrepülésből próbál talpra állni, ami a jelek szerint sikerül is neki, aminek a nagy autógyártók is örülhetnek.
Vágólapra másolva!

Januárban is folytatódott az európai autópiac lassú javulása az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) ma közzétett adatai szerint. Az idei első hónapban 935 640 új autót adtak el a gyártók az Európai Unióban, 5,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A januárral záruló elmúlt tizenkét hónapban pedig már 11,898 millió darab új autó lelt gazdára az EU-ban, melynél többre legutóbb csak 2013 januárjában volt példa. Ezzel végérvényesnek tűnik, hogy megállt az európai autópiac elmúlt években megfigyelt mélyrepülése, és lassú javulásnak indult az iparág. A 12 havi gördülő (tehát mindig az előző 12 hónap összegét mutató) értékesítések folyamatosan növekednek tavaly augusztus óta, és úgy tűnik, hogy a nyári mélypontról fel tudnak pörögni az értékesítések.

Forrás: ACEA, Investor.hu

Az elmúlt évek lejtmenetének oka, hogy a gazdasági recesszió, a magas munkanélküliség miatt egyre kevesebben engedhették meg maguknak az autóvásárlást, mivel csökkent az elkölthető jövedelmük. Az eurózónában rekordszinten, 12,2 százalékon áll a munkanélküliségi ráta, és különösen a periféria országokban rossz a helyzet, ahol történelmi csúcson található a munkanélküliség.

Az elmúlt hónapokban viszont az európai gazdaságok megindultak a lassú javulás útján, a negyedik negyedévben 0,5 százalékkal tudott bővülni az eurózóna GDP-je az előző év azonos időszakához képest. Az autópiac pedig ennek köszönhetően, és ezzel párhuzamosan kezd lassan magához térni, tehát ennek tudható be az optimizmusra okot adó növekedés.

Hasított a Renault

A nagy autógyártók közül ismét a Renault hasított a legjobban, mivel 13,4 százalékkal nőttek az eladásai éves alapon, nagy részben a Dacia modellek iránti kiugró keresletnek köszönhetően. Az utóbbi hónapokban sorozatosan a Renault teljesített a legjobban, mivel a francia autógyártó tudta növelni legnagyobb mértékben eladásait, decemberben például 30 százalékos volt az értékesítések éves bővülése az esetében.

Forrás: ACEA, Investor.hu

A nagy európai autógyártók közül a legnagyobbnak számító Volkswagen is jól teljesített januárban, mivel 8,9 százalékkal emelkedtek az eladásai, miután januárban 237 538 autót adott el a társaság. A Volkswagen óriási erőfeszítéseinek kezd beérni a gyümölcse, a cég 2018-ra a világ legnagyobb autógyártójává kíván válni, amiért számos új vagy felújított modellt kezdett piacra dobni. Januárban különösen az Audik és Skodák iránt volt erős a kereslet.

Rajtuk kívül a Peugeot eladásai 7,4 százalékkal nőttek éves alapon, a két nagy német luxusgyártó, a BMW és a Daimler viszont csak szenvedett. A BMW eladásai csak fél százalékkal emelkedtek, a Daimler értékesítései pedig 0,6 százalékkal estek vissza.

Az amerikai társaságok közül a Ford ismét remekelt, 9,5 százalékkal nőttek az eladásai, melyek már decemberben is 21 százalékkal bővültek. Ezzel szemben a General Motors eladásai 5,3 százalékkal estek vissza januárban az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: ACEA, Investor.hu

Pörögtek az eladások Magyarországon

A BMW és a Daimler gyengélkedése azért is lehet meglepő, mert Németországban jelentős mértékű volt a kereslet növekedése az új autók iránt. Az értékesítések 7,2 százalékkal bővültek januárban éves alapon az országban, és közel 206 ezer új autó talált gazdára. Nagy-Britanniában és Spanyolországban 7,6 százalékkal, Olaszországban 3,2 százalékkal, Franciaországban 0,5 százalékkal emelkedtek az eladások éves alapon. Magyarország kifejezetten jól teljesített, mivel januárban 4374 új autó talált gazdára, ami közel 20 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Forrás: ACEA, Investor.hu

A kedvező folyamatok ellenére a Renault részvényei 0,2 százalékos, a Peugeot papírjai 0,9 százalékos mínuszt szedtek össze, ráadásul a Daimler 0,7 százalékot, a BMW 1,3 százalékot esett ma délelőtt.