Portugáliában autót sorsolnak a jó adófizetők között

Vágólapra másolva!
Speciális lottóval próbálja adófizetésre sarkallni a polgárait Portugália. Azok között, akik a vásárlásaikról számlát kérnek, az eladónak pedig megadják az adószámukat, hetente kisorsolnak egy autót.
Vágólapra másolva!

A portugál kormány „Szerencsés számla” elnevezésű programja egy héttel ezelőtt indult, és a lakosságot igyekszik aktívabb adófizetésre ösztönözni – írja az Atlantic Cities. A kis összegű adócsalások, adóelkerülések aránya a portugál kormány megítélése szerint nagyon magas az országban, ezt próbálják meg visszaszorítani.

A szisztéma a következő: a vásárlók önkéntesen megadhatják adószámukat a kereskedőnek, amikor a pénztárnál – legalább 3 euró értékben – fizetnek, ilyenkor az eladó minden esetben kötelezően ad nekik számlát (sima nyugtát). Ezután a vásárlás értékével arányosan egy kupont kapnak a vevők, ugyanez történik a banki átutalással befizetett rezsiszámlák esetében is. Ezekkel a kuponokkal a vásárlók – hacsak kifejezetten nem kérik az ellenkezőjét – egy lottósorsoláson vesznek részt, a főnyeremény egy új autó. A sorsolást hetente és néhány ünnepnapon tartják, egy év alatt összesen 60 autót osztanak ki.

A kormány évente 600-800 millió eurós többletbevételt remél az akciótól, amelyet közben több oldalról kritizálnak. Egyrészt a kisorsolt autók költsége miatt, másrészt azért, mert az ezzel járó adminisztráció a kereskedőkre hárul, akik már eddig is panaszkodtak a túlzott bürokráciára.

Az akció nem egyedülálló a világon, volt már hasonló kezdeményezés Brazíliában, Máltán és Szlovákiában.